Rekordní počet požárů. Krajské hasiče loni zaměstnávalo hlavně sucho a horko

11. leden 2019 11:10

Krajští hasiči měli v loňském roce plné ruce práce. Zasahovali totiž u víc než sedmi tisíc událostí, což je v průměru 19 za den. Výjimečný byl rok 2018 hlavně z hlediska počtu požárů, kterých bylo rekordní množství.

Bylo jich 929. Víc než třetina z nich byla v okrese Pardubice, tady řádil i žhář, který na Přeloučsku zapaloval lesy. Zajímavé je, že v letních měsících bylo dokonce víc požárů než autonehod, což je z pohledu hasičské statistiky věc naprosto výjimečná a neobvyklá.

Běžně totiž je nejvíc zásahů takzvaných technických, což je třeba měření koncentrací, sanace úniku nebezpečných látek, likvidace nebezpečného hmyzu a tak dále, to platilo i loni, na druhém místě bývají autonehody a třetí až teprve požáry. To ale v létě neplatilo. Naštěstí při letních požárech nikdo nezemřel.

63 úmyslně založených požárů

Nejvíc požárů hasiči zaznamenali jako „požár se základní evidencí“. Do toho se dají zahrnout požáry skládek, vraků automobilů, ale i třeba trávy. Těch byla nadpoloviční většina. Hasiči tyto události dál neprošetřují, v naprosté většině za nimi prý je lidská nedbalost, odhození nedopalku a podobně.

Apolenka den poté. 450 balíků sena spolykal oheň, pomáhají lidé z celé země

Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu během 4 hodin

Z centra Apolenka u Pardubic i den po požáru stoupá dým. Hiporehabilitační středisko ztratilo během chvíle všechny zásoby krmiva pro koně. Apolence pomáhají dárci z celé republiky.

Pak jsou požáry, které vznikají vinou nějaké technické závady, těch bylo asi 170 a samozřejmě ve statistikách figurují i úmyslně založené ohně. Těch bylo loni 63 a z toho za 11 mohly děti. Na Přeloučsku také loni řádil žhář. Aktuálně už to má v rukou policie ČR.

Dvojnásobně loni přibylo požárů v přírodním prostředí, říká mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková: „V letních měsících hoří za sucha hlavně lesní porosty a v loňském roce hasiči zasahovali u 337 požárů v přírodním prostředí. V roce 2017 bylo požárů v přírodním prostředí přesně o polovinu méně, a to 167.“

Největší požáry

Co se týká rozsahu, největší byl požár velkokapacitního seníku na Svitavsku. Hašení sena a slámy trvalo podle Venduly Horákové několik dní: „Byl vyhlášen mimořádný požární poplach, požár tehdy likvidovalo 18 jednotek hasičů. Škoda se vyšplhala na 15 530 000 korun.“

Pokud jde o největší ohněm způsobené škody, tak tam je na prvním místě požár ve chvaletické elektrárně. Ten se odehrál v březnu a vznikla při něm škoda 40 milionů korun.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související