Hejtman: BusLine bude vozit cestující na Svitavsku a Orlickoústecku zdarma

16. červen 2022 06:23

Společnost BusLine, která zajišťuje regionální autobusovou dopravu v části Svitavska a Orlickoústecku, bude od čtvrtka vozit cestující zdarma. Od pondělí má kvůli nedostatku řidičů problémy zajistit všechny spoje. Jízdné nebude vybírat po dohodě s hejtmanstvím, uvedl kraj.

BusLine má smlouvu s krajem na deset let. Regionální dopravu v oblastech Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Jevíčka zajišťuje od 12. června, hned v pondělí nevyjely některé autobusy, denně bývá zrušených 150 až 200 spojů.

„Za stávající situace je pro mne naprosto nepředstavitelné, aby dopravce v momentě, kdy není schopen zajistit odjetí velkého množství spojů, vybíral od cestujících jízdné. Jsme si vědomi, že cestujícím tímto krokem spoje nenahradíme, ale minimálně je to signál, že jsme s touto situací krajně nespokojeni,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Přehled zrušených spojů

Aktuální situaci můžete sledovat v tabulce, kde jsou uvedené všechny zrušené spoje na aktuální a následující den.

Hlavním problémem je nedostatek řidičů. Hejtmanství se proto snaží dopravci pomoct a najít šoféry i vlastními silami. „Nám jako Pardubickému kraji se daří zajistit některé řidiče, bohužel ale nechtějí jezdit se společností BusLine, je to uzavřený kruh,“ řekl Netolický.

Že sehnat šoféry je problém připustil minulý týden i samotný dopravce. „Nedostatek řidičů trápí každého dopravce v západní Evropě. Personalisté pracují na plné obrátky a situace se každým dnem vyvíjí. Stoprocentní kapacitu řidičů nemáme nejen v Pardubickém kraji, ale ani v jiných oblastech, kde skupina BusLine působí,“ řekl před zahájením provozu mluvčí firmy Radovan Vrátný.

Podle hejtmana Netolického je současná situace naprosto flagrantním porušením uzavřené smlouvy. „Dopravce nám do poslední chvíle tvrdil, že je vše v pořádku, a proto jsme nemohli včas reagovat. Nebudeme nečinně přihlížet a děláme maximum, abychom situaci co nejdříve stabilizovali,“ dodal Netolický.

Pokuta pro dopravce

Kraj ve středu také uvedl, že jedná s dalšími dopravci o výpomoci, aby se snížil počet neodjetých spojů. Situace by se mohla zlepšit od pondělí 20. června. Hejtman Netolický už také zmínil sankce, které chce kraj dopravci vyměřit, protože porušuje smluvní podmínky.

Ukončení spolupráce s dopravcem ale podle hejtmana nepřichází v úvahu: „Není možné ze dne na den přivést nového dopravce, protože na takovou zakázku se připravuje velmi dlouho. Výpověď je samozřejmě možná, ale výpovědní lhůta je šest měsíců, což je dáno legislativou. My se proto v tuto chvíli snažíme maximálně pomoct dopravci sehnat řidiče, byť to vůbec není jednak v naší kompetenci a není to ani naše záležitost, v každém případě nám jde ale o zajištění dopravní obslužnosti a proto děláme i tuto výjimečnou věc,“ uzavírá hejtman Martin Netolický

autoři: Josef Ženatý , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související