V Pardubickém kraji denně nevyjedou desítky autobusových spojů. Kvůli šíření koronaviru chybí řidiči

2. únor 2022 11:38

Zrušené linky a řidiči na nemocenské nebo v karanténě. Problémy s autobusovou dopravou v Pardubickém kraji pokračují a stupňují se. Přepravci ruší další linky, které nedokážou zajistit. Kde je situace nejhorší a s čím musí cestující počítat?

Jen během dneška museli dopravci zrušit přes sedmdesát spojů. Ale bude ještě hůř, na zítřek je už během dopoledne odvolaných přibližně 100 linek a další průběžně přibývají.

Krize začala před několika týdny na Orlickoústecku, kde dopravu zajišťuje ČSAD Ústí nad Orlicí. A stejné problémy má i společnost Arriva autobusy na Chrudimsku, kde jsou zrušené taky desítky spojů. Nejsou to jen lokální linky, ale přerušené jsou vazby i na sousední kraje, chybí třeba autobusy do Havlíčkova Brodu nebo Rokytnice v Orlických horách.

Prázdninový jízdní řád?

Na Orlickoústecku už se od 17. ledna jezdí podle letních prázdninových řádů. A něco podobného by chtěla prosadit i společnost Arriva na Chrudimsku. Linky by se tak zredukovaly, ale zůstaly by zachované spoje, kterými jezdí hlavně děti do škol. Podle dopravce chybí asi 15 procent řidičů a není možné běžný provoz udržet.

Společnost Arriva autobusy odhaduje, že problémy potrvají asi dva týdny. Ale je to spíš přání, protože všechno závisí na tom, jak se bude nákaza šířit a kolik lidí bude za volantem chybět. Cestující ale musí být neustále připraveni na to, že autobus nepojede. Aktuální situaci můžou sledovat v tabulce, kde jsou uvedené všechny zrušené spoje na aktuální a následující den.

Spustit audio

Související