Hit letošního Silvestra – rychlé řecké pomazánky od šéfkuchaře Martina Macháčka

Jestli přemýšlíte, co si dáte na Silvestra na chlebíčky, čím pohostíte návštěvu, a přitom nechcete strávit v kuchyni hodiny přípravou, zkuste řecké pomazánky chtipiti a taramas. Recept na ně nám prozradil šéfkuchař středomořské restaurace MEZE v Praze, na Karlínském náměstí. Jsou opravdu rychlé a výtečné.


Pomazánka Chtipiti

100 g řecké fety, 200 g řeckého jogurtu, špetka červené mleté papriky, 50 g červené cibule a sůl

Postup:

Fetu rozmačkáme vidličkou, přimícháme řecký jogurt, špetku sladké papriky a jemně nasekanou červenou cibulku. Protože je sýr feta sám o sobě slaný, tak se solí samotnou pracujeme velmi opatrně. Vše promícháme a můžeme podávat s pečivem.

Rozmačkaná feta, řecký jogurt, sladká paprika a nasekaná červená cibulka

Poznámka: V sezóně lze ještě přidat jemně nasekanou jarní cibulku.


Pomazánka Taramas:

40 g tresčích jiker, 200 g brambor, 50 g cibule, 50 g řeckého jogurtu, 40 ml olivového oleje a sůl

Na závěr k pomazánce Taramas dáme řecký jogurt

Postup:

Brambory oloupeme a uvaříme vcelku do měkka a necháme je vychladnout. Přidáme najemno nakrájenou šalotku, zakápneme olivovým olejem a osolíme. Přidáme tresčí jikry nebo kaviár a promícháme. Na závěr zalijeme řeckým jogurtem a ještě jednou promícháme.

Poznámka: Tresčí jikry můžeme nahradit červeným kaviárem.


Martin Macháček

Šéfkuchař Martin Macháček

Za skvělými pomazánkami stojí šéfkuchař Martin Macháček. Vyučil se v Jeseníku. Připravovat středomořské speciality podle tradičních receptur se naučil přímo v Řecku, ale jeho cesty za poznáním komplexnosti středomořské kuchyně ho zavedly také na Kypr, do Španělska a do dalších států. Jeho filozofií je vařit z čerstvých surovin a překvapovat hosty. Je to energický kuchař, co rád vaří i jí.