Hladina Labe v Němčicích překročila o půlnoci třetí povodňový stupeň

5. leden 2024 11:07

Hladina Labe v Němčicích překročila o půlnoci nejvyšší, třetí povodňový stupeň. Nejnižší, první stupeň, takzvaná bdělost, platí také na Labi v Přelouči a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí, kde řeka postupně klesala.

Podle Povodí Labe hladina Labe v Němčicích začíná zvolna kulminovat. V noci by měla dosáhnout maxima v Přelouči, v sobotu brzo ráno v Kostelci nad Labem, dnes během poledne v Mělníku a v noci z pátka na sobotu v Ústí nad Labem.

Zatopená silnice u Opatovic

Kvůli vzedmutým hladinám je neprůjezdná silnice z Opatovic nad Labem na Pardubicku do sousední Vysoké nad Labem. Obě přehrady na největší české řece jsou plné. Zcela zaplněný je zásobní prostor ve vodních nádržích Labská a Les Království. V přehradě Pastviny na Divoké Orlici zbývalo dnes v 6:00 ještě devět procent.

Povodí Labe očekává během dnešního dne srážky v přeháňkách s úhrny do pěti milimetrů, ve vyšších polohách budou srážky sněhové. Průtoky budou mít převážně klesající tendenci. V dolních částech přítoků Labe s větší plochou povodí bude pokles pozvolnější. Mírný vzestup průtoků lze během dneška očekávat vlivem dotoku pouze na středním a dolním Labi.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související