Silné deště zvedly hladiny řek v Pardubickém kraji

14. říjen 2020 07:40, aktualizováno

Hladiny řek v Pardubickém kraji výrazně stouply. Nejvyšší třetí stupeň platí na Novohradce v Luži, Jevíčce v Chornicích a Třebůvce v Hraničkách. Po vytrvalých deštích se rozvodňují i další toky po celém území regionu.

Některé silnice jsou kvůli záplavám neprůjezdné. Hasiči odčerpávají na mnoha místech vodu a staví hráze z pytlů s pískem. „Voda se už na některých místech začíná vylévat, hasiči jsou u jedné nemovitosti, která je zaplavená. Situace je možná horší než při záplavách v létě,“ řekla ČTK starostka Luže Veronika Pešinová.

Druhý stupeň dosáhla Novohradka v Úhřeticích, Loučná v Cerekvici nad Loučnou, Třebovka v Ústí nad Orlicí, Chrudimka v Hamrech a Úsobrnský potok v Jaroměřicích.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu platí nejnižší stupeň pohotovost na Loučné v Litomyšli, Chrudimce v Přemilově a Doubravě v Pařížově.

Kvůli záplavám je neprůjezdná silnice třetí třídy Luže - Doly a úsek v části Luže Radim. Pod vodou a uzavřená je také menší komunikace na průjezdu Hrochovým Týncem na Chrudimsku.

V Jaroměřicích na Svitavsku z polí na silnici teče nános bahna s větvemi, projet se dá se zvýšenou opatrností. Hasiči měli 44 výjezdů od úterních 19:00 do dnešních 7:00 v souvislosti s vytrvalým deštěm, ale i větrem, který vyvracel podmáčené stromy.

Hladiny se budou dál zvyšovat

Nejvíce událostí je na Chrudimsku. Na Pardubicku se rozvodnil Ředický potok, v Dolních Ředicích nechal vyhlásit starosta obce povodňový stupeň a aktivoval systém varování obyvatelstva. Evakuovat se zatím nikdo nemusel.

Čtěte také

Podle Povodí Labe budou deště dopoledne pokračovat a hladiny se budou dál zvyšovat. Platí to zvláště pro střední a dolní úseky Orlice, Loučné, Novohradky, Chrudimky a Doubravy. Na většině vodohospodáři předpokládají dosažení pěti- až desetiletého stavu vody, na Novohradce pravděpodobně i dvacetiletého.

autoři: Josef Ženatý , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související