Hlavní chrudimský kostel postupně mění barvu

20. červen 2018 09:55

Chrudim přispěje půl milionu na dokončení opravy střechy hlavního kostela. Rekonstrukce dominanty města pokračuje už několik let. Některým chrudimským zastupitelům se podpora církve z městského rozpočtu moc nezdá, většina ale pro peníze na kostel zvedla ruku.

Oprava kostela Nanebevzetí Panny Marie začala před sedmi lety a řemeslníci začali na střeše. Ta byla ve velmi špatném stavu a chrudimský arciděkan Jiří Heblt tehdy popisoval situace, kdy věřícím pršelo na hlavu. Práce pokračuje postupně a kostel na etapy mění barvu ze šedozelené na oranžovou, jak dělníci vyměňují plechy na střeše za tašky.

Sama chrudimská farnost na tak velkou rekonstrukci peníze nemá. Práce platí z příspěvků od ministerstva kultury, pardubického hejtmanství a už několik let jí posílá peníze i Chrudim.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi

A to byla také příčina sporu mezi zastupiteli. Mezi kritiky patří hlavně zastupitelé za KSČM, kterým se nezdálo jednak řemeslné zpracování, ale i samotný princip, že město opravy dotuje. Žádali proto větší podíl církve. Většina zastupitelů ale hlasovala pro půl milionu korun na dokončení oprav.

Chrudim dá církvi další milion na opravu kostela. Někteří zastupitelé jsou proti

Kostel Nanebezvetí Panny Marie v Chrudimi

Nejdůležitější stavba v Chrudimi chrám Nanebevzetí Panny Marie bude mít novou střechu. Církev pomalu pokračuje v postupné opravě kostela. Na další práce jí město přispěje milion korun. Tahle štědrost se ale některým chrudimským zastupitelům moc nezamlouvá.

Letošní závěrečná etapa opravy střechy kostela by měla stát přes 2,7 milionu korun a podařilo se na ni získat příslib dotace z ministerstva kultury ve výši 1,4 milionu korun a dotaci z Pardubického kraje ve výši 500 tisíc.

Práce na kostele ještě nekončí. Hotové bude to, co hořelo nejvíc, tedy krovy a střecha. Opravy ale potřebují i další části pláště budovy. Farnost na začátku oprav odhadovala výdaje na obnovu památky asi na třicet milionů korun. Průběžný součet je zatím asi na dvaceti milionech korun.

Spustit audio