Hlavním městem ořezávátek je Chrudim. Mají jich tisíc

7. březen 2018 10:25

Malá, velká, kovová, dřevěná, ve tvaru piráta, gramofonu nebo Eiffelovky. Tak vypadá svět ořezávátek v chrudimském Regionálním muzeu. Pestrá sbírka představuje záplavu nápadů, jak tuhle obyčejnou věc ozvláštnit. A také je to příležitost dozvědět se, kdy vlastně ořezávátko vzniklo.

„Je jich dost na výstavu, máme jich vystaveno okolo tisíce, několika druhů, typů, materiálů, podob. Je toho spousta a ta výstava není zaměřená jen na ořezávátka, ale i na historii psaní a vůbec to, jak se k ořezávátkům došlo a jak se vyvíjela. Ořezávátka jsou zhruba 150 let stará. Tím, že se objevila tužka s grafitovou tuhou, obalená dřevem, se musela nějak ořezávat. A ne každý uživatel byl tak šikovný, aby si ostrým nožíkem dokázal udělat špičku,“ říká ředitelka muzea Klára Habartová.

Ořezávátka na výstavu si muzeum zapůjčilo ze sbírky Renáty Tatíčkové ze Stolan. Na výstavě jsou ořezávátka ve tvaru zvířat, šroubováků, větrného mlýna, panenek nebo dopravních značek. „Fantazii se meze nekladou a je to takové zpestření k ostatním výstavám, které v muzeu máme,“ doplňuje Klára Habartová.

Vystavena jsou ořezávátka převážně z druhé poloviny 20. století a tak můžete vidět i taková, která jste měli doma. Například červené s kličkou. „Ještě pořád se používá, ale už má takové vylepšení, že je na tužkové baterie a je elektrické, takže to jde mnohem rychleji, než když se muselo točit kličkou, aby se tužka ořezala,“ říká ředitelka muzea.

Všechny vystavené exponáty jsou funkční, návštěvníci si je ale vyzkoušet nemohou, ale na výstavě je připraven stolek s omalovánkami, pastelkami a ořezávátky.

Svět ořezávátek bude v muzeu otevřený až do konce května.

Spustit audio