Hlinsko a okolí chrání nové radary, místní jejich umístění kritizují

10. září 2016

Hlinsko spustilo ve městě a okolí nové radary měřící rychlost aut. Někteří místní ale kritizují výběr míst, kde radary stojí. Radnice podle nich nechce ani tak klidnější provoz, ale více peněz z pokut od řidičů.

Jedno z kritizovaných stanovišť radarů je v Trhové Kamenici. „Já osobně bych ten radar umístila někde blíž k vjezdu do obce, protože řidiči sem vlítnou už při vjezdu, ale jsou určitá pravidla, podle kterých se radary umisťují,“ říká starostka Trhové Kamenice Iva Dostálová (Sdružení nezávislých kandidátů) u silnice I. třídy nedaleko místního náměstí.

V Trhové Kamenici byla vybrána tři místa, ale stanoviště poblíž náměstí je nejvhodnější také proto, že je tam výhled na obě strany.

Přestože mohl úřad spolu s městskou policií Hlinsko vytipovat místa vhodná k umístění měřícího stojanu, poslední slovo měla dopravní policie. Místní ale obecně nový radar oceňují, podle Jany Blažkové hodně pomohl zklidnit dopravu: „Člověk už teď vidí, že auta jezdí pomaleji. Tady se opravdu jako jezdilo rychle, někdy byl problém přejít přes přechod.“

Někteří lidé by přesto raději viděli radary na kraji obce, aby se nemuseli bát chodit podél silnice.

Radary v Hlinsku prý chodce neochrání

V Hlinsku si naopak někteří stěžují na přesně opačný problém, než v Trhové Kamenici. Tři stanoviště radarů jsou na hlavních vjezdech do města, o to míň ale chrání přechody pro chodce, které kříží trasu frekventovaného tahu ze Svitav na Havlíčkův Brod.

„Ty radary jsou jinde, než se obvykle chodci pohybují,“ kritizuje umístění měřičů Pavel z Hlinska. Podle něj radary sice donutí řidiče zpomalit na vjezdu do obce, ale v dlouhých hlineckých ulicích lákají řidiče znovu šlápnout na plyn.

Přístroje tak vlastně nikoho nechrání, ale představují vítaný zdroj příjmů. Stálému měření uvnitř města se ale radnice chce vyhnout, aby příliš nešikanovala místní řidiče. Současná stanoviště radarů v ulici Poličská, Rváčovská a v místní části Chlum mají ukáznit hlavně řidiče nákladních vozů a kamionů.

Starosta: jde hlavně o bezpečí

Starosta Hlinska Miroslav Krčil z ČSSD také odmítá to, že by šlo městu v prvé řadě o peníze: „Tam jde o to, abychom zklidnili dopravu na příjezdech do města. Je tady výjezd záchranky, obchodní dům, přechod, kde chodí školáci do školy, takže nutně potřebujeme takovýto zpomalovací a bezpečnostní prvek.“

Hlinsko stálo pořízení pevných radarů asi 3,5 milionu korun. Radní proto předpokládají, že peníze z pokut v budoucnu částku za nákup splatí a vydělají i na provoz.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio