Hlinsko a Třemošnice připravují koupaliště za desítky milionů korun

8. leden 2018 09:35

V Třemošnici i Hlinsku na Chrudimsku mají stejný plán. Obě města chtějí stavět nová koupaliště. Na obou místech by tak měly stát plovárny za několik desítek milionů korun.

Lidé se tam nechodí koupat už desítky let, jak říká hlinecký místostarosta Zdeněk Eis z ČSSD: „Třicet, čtyřicet let let je to tady uzavřené. Dneska to mají v pronájmu rybáři, takže to neplní účel, který to mělo. Bylo by dobré, kdyby to ten účel plnilo dál. Zatím je to prostor, který je nevyužitý.“

Hlinecká radnice počítá s tím, že koupaliště nechá upravit na přírodní koupací biotop. Plocha bude sice menší, ale také méně náročná na vodu. S tou je v místě problém, současné zdroje nejsou dostatečně vydatné a testovací vrty sahaly až do sedmdesátimetrové hloubky.

Třemošnice zase plovárnu zavřela kvůli protékajícímu bazénu. Má to být kompletní rekonstrukce koupaliště, ale v podstatě jde o zbourání toho původního a výstavbu nového. Mezi hlavní změny patří zmenšení padesátimetrového bazénu na polovinu, další nádrž pro neplavce, brouzdaliště, nové vodní prvky a do budoucna třeba i skluzavka a tobogán.

Bez dotací to nepůjde

Hlinsko náklady odhaduje na 25 milionů korun, Třemošnice kolem 30 milionů. Obě města jsou na tom podobně, zastupitelé schválili peníze na přípravu projektů a podkladů pro stavební povolení. Cena za nová koupaliště je ale tak vysoká, že to městské rozpočty bez dotace jen těžko zvládnou. Letošní sezónu tak určitě budou muset plavci jezdit ještě někam jinam.

Spustit audio