Hlinsko otevře nové učiliště, vychovávat bude mlékaře

2. prosinec 2016

Do Hlinska se znovu vrátí učni. Poslední odborné učiliště ve městě zaniklo před deseti lety. Už brzy by tam ale mohli začít studovat budoucí zaměstnanci mlékáren.

Jediná střední škola v Hlinsku je teď gymnázium, další škola vznikne postupně. Tříletý učební obor mlékař bude na začátku zajišťovat právě hlinecké gymnázium, změní se kvůli tomu i název - bude to gymnázium a střední odborná škola Hlinsko. Nastartovat úplně novou školu by bylo velmi složité, proto to budou postupné kroky a velmi důležité je také to, jaký bude o obor zájem.

Aspoň pár studentů

Plánovaná kapacita 24 studentů v každém ročníku, to je ale ideální stav. Podle hlineckého starosty Miroslava Krčila je málo pravděpodobné, že by se hned na začátku tolik zájemců přihlásilo. I kdyby jich bylo třeba jen pět, chce město výuku spustit už příští školní rok. Hlinecká radnice je přesvědčená, že podobný obor v regionu chybí a navíc by mohl zajímat i učně z Vysočiny, Královéhradeckého nebo Středočeského kraje.

Klíčová je podpora přímo budoucích zaměstnavatelů - tedy mlékáren. Firmy z Hlinska, Jihlavy, Přibyslavi a Polné zaplatí nákup vybavení, které gymnázium nemá, protože ho ani nepotřebuje.

Čtěte také

Mlékárny také zajistí odborníky na praxi. Hlinsko se zase postará o bydlení pro dojíždějící učně. Na internát upraví jedno křídlo budovy, kterou využívá školní jídelna. Je to ta samá budova, která už jako internát sloužila v době, než poslední hlinecké učiliště zaniklo.

autor: kop
Spustit audio