Hlinsko se ještě pokusí změnit rozhodnutí uzavřít poštovní pobočku v Chlumu

25. květen 2023 13:12

Příští měsíc v Pardubickém kraji skončí šestnáct poštovních poboček. Na seznamu je i ta v Chlumu u Hlinska. Hlinecká radnice chce ale ještě jednat o zachování provozu. Má několik variant, aby případné uzavření pošty znamenalo co nejmenší komplikace pro obyvatele.

Česká pošta ruší pobočky, protože musí šetřit. Ztráta podniku za loňský rok přesáhla jeden a půl miliardy, změny mají přinést úspory. Skončí 300 poboček a odejdou stovky zaměstnanců. Pobočku v Chlumu chce Hlinsko zachovat hlavně kvůli vzdálenosti. Starší lidé ji využívají třeba při vyzvedávání důchodů a bylo by pro ně obtížné cestovat šest kilometrů na poštu v Hlinsku. Radnice proto ještě bude s poštou jednat o tom, jak službu udržet.

Možností je několik

  1. Hlinsko je ochotné na provoz pobočky přispívat. Možný je tedy přechod na systém Pošta Partner, ale bude záležet na podmínkách.
  2. Podle hlineckého starosty Miroslava Krčila (Prosperující Hlinsko) by také bylo možné dohodnout model, kdy pošta bude rozvážet důchody lidem přímo domů.
  3. A poslední varianta, když by se nic z toho nepovedlo, je zapojení dotovaného městského taxi. Službu můžou využívat lidé nad 65 let nebo osoby se zdravotním postižením při cestě k lékaři, na úřady, na nádraží nebo do lékáren. Pošta by tak mohla být další ze zastávek.

Čtěte také

Pošty budou zavírat i na dalších místech v regionu. V Pardubickém kraji skončí z původně avizovaných sedmnácti poboček šestnáct. Jedinou změnu vyjednaly Pardubice. Zachovaná tak zůstane pobočka na Dukle v ulici Jana Palacha. Dalších šest provozoven ale v Pardubicích skončí, stejně jako tři pošty v Chrudimi a Ústí nad Orlicí, dvě ve Svitavách a po jedné v České Třebové a v Hlinsku. Během června budou na rušených pobočkách uvedené informace o nástupnických poštách a o službách, které budou poskytovat a v jakých časech.

Spustit audio

Související