Horácký neboli pajerský koláč Vladimíry Bastrové sníte dřív, než stihne vychladnout

S patřičnou odměnou je náročná práce hned snesitelnější. Platí to i v případě horáckého neboli pajerského koláče. Jde o zatím nejsložitější recept soutěže Pochoutkový rok, ale výsledek zkrátka stojí za to. Celý postup na čtvercový kynutý koláč s tvarohovou náplní vysvětlila Vladimíra Bastrová z Velkého Beranova.

Horácký (pajerský) koláč

Ingredience na těsto:
30 g čerstvého droždí
500 g hladké mouky
100 g pískového cukru
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
250 ml mléka
50 g mandlových plátků
50 g namočených rozinek
kůra z poloviny citronu
1 vanilkový cukr
trochu hladké mouky na poprášení

Ingredience na tvarohovou náplň:
750 g tučného tvarohu
2 celá vejce
160 g pískového cukru
50 g mandlových plátků
50 g namočených rozinek
kůra z poloviny citronu
1 vanilkový cukr
3 lžíce strouhaného perníku
100 g rozpuštěného másla na pomazání
50 g moučkového cukru na posypání

Postup:

Nejdříve si zaděláme kvásek z čerstvého droždí, 1 lžíce cukru a 50 ml teplého mléka. Vše smícháme a necháme v teple vykynout. Bude stačit tak 20 minut.

Pak si zaděláme těsto. V míse smícháme prosátou hladkou mouku, pískový cukr, sůl, rozinky namočené předem do horké vody, mandlové plátky, nastrouhanou kůru z poloviny citronu, sáček vanilkového cukru, zbytek teplého mléka a nakonec rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek.

Vše smícháme a pořádně zpracujeme v hladké pevné těsto. Vařečkou se zaděláváním v míse snažíme z těsta vyhnat vzduch. Následně těsto zpracujeme do bochánku, poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout cca hodinu.

Poté těsto vyndáme, vyválíme z něj silný váleček, který rozdělíme na tři stejné díly. Každý díl vyválíme do bochánku a necháme ještě pod utěrkou kynout dalších cca 20 minut.

Každý bochánek válečkem rozválíme na kruhovou tenkou placku (tři bochánky = tři velké koláče), abychom ji potom mohli přendat na plech vyložený pečícím papírem.

Necháme odpočívat, rozehřejeme si troubu na 180 stupňů a mezitím si připravíme tvarohovou náplň.

V míse smícháme všechen tvaroh s vejci, pískovým cukrem, mandlovými plátky, rozinkami namočenými předem v horké vodě, mandlovými plátky, nastrouhanou kůrou z poloviny citronu, vanilkovým cukrem.

Vše vymícháme do hladké tvarohové směsi, kterou potřeme rovnoměrně všechny tři koláče. Necháme jen suché okraje na šířku asi 3 cm. Tvaroh posypeme strouhaným perníkem.

Okraje koláče přehneme na čtyřech stranách dovnitř, aby vznikl čtverec (viz video). Přehnuté okraje potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na cca 30 minut.

Vladimíra Bastrová a Patrik Rozehnal

Po upečení a zrůžovění okrajů koláče vyndáme, necháme zchladnout a velkoryse posypeme moučkovým cukrem. Necháme vsáknout a tvaroh pokapeme bohatě rozpuštěným máslem. Zbytkem másla potřeme okraje koláče.

Necháme vychladnout a podáváme.

Vladimíra Bastrová

Recept přihlásil do soutěže její přítel Petr Novotný. Koláče se připravovaly v obou rodinách. Oba také vzpomínali na pečení v peci, která se musela nejdříve rozpálit a pak nosily hospodyně do chalupy koláče na dvoumetrových prknech vyskládané za sebou. Vždy se peklo v celé vesnici v jedné chalupě. Těsto musí být tenké a náplň vysoká. Paní Bastrová pohostila tým Pochoutkového roku i regulérním obědem. Podávala se kulajda, kroupy s uzeným masem a se zelím, domácí okurkový salát a navrch ještě buchta s marmeládou.