Horní Ředice chtějí přestěhovat kapličku od silnice, vybírají peníze ve sbírce

17. leden 2024 06:50

Obec Horní Ředice na Pardubicku zřídila transparentní účet a vybírá na stěhování ohrožené kapličky. Ta stojí u nově postaveného frekventovaného přivaděče k dálnici D35 a je špatně přístupná pro lidi i údržbu.

Obec sbírku vyhlásila před pár dny a slibuje si od ní peníze na pokrytí části nákladů potřebných na přesun kapličky. Stavba z roku 1836 totiž stojí v těsné blízkosti vytíženého tahu z Holic k dálnici D35 a je na tomto místě špatně přístupná. Místní mají obavy, že by památka mohla časem zaniknout.

„Ideálně bychom potřebovali vybrat 300-500 tisíc korun. V současné době se sbírka rozjela, na účtu máme k dnešnímu dni 6500 korun. Chtěl bych ještě zdůraznit, že sbírka dává možnost všem lidem pomoci této dobré věci,“ řekl to nezávislý starosta Jiří Kosel.

Kaplička u přivaděče k dálnici D35 u Horních Ředic

Přispívat je možné na zřízený transparentní účet, zájemci najdou podrobnosti na webu Horních Ředic.

Stěhování za milion

Za samotný přesun stavby by měla obec utratit asi 900 tisíc korun, dalších pár set tisíc by měla podle Kosla stát nová betonová deska a úpravy terénu v místě, kam chtějí tu památku přestěhovat. Tolik peněz ale obec nemá, proto pomohl Pardubický kraj a obci schválil dotaci 600 tisíc korun. Zbytek pak bude muset doplatit ze sbírky nebo z vlastního rozpočtu. Stěhování kapličky plánují na květen a umístit ji chtějí asi o dva kilometry dál k pomníku padlých pruských vojáků.

Situaci kolem kapličky dává obec za vinu silničářům. Když vloni stavěli přivaděč k D35, tedy přeložku silnice I/36 Holice-Časy, obrátila se obec na Ředitelství silnic a dálnic, aby kapličku od silnice přestěhovalo na své náklady. To ale ŘSD odmítlo s tím, že by to bylo moc nákladné a památka navíc netvoří překážku stavby. Když tedy starosta nepochodil, začal shánět firmy, které by kapličku dokázaly přestěhovat levněji, a obrátil se taky na kraj se žádostí o příspěvek.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související