Horským střediskům chybí instruktoři lyžování. Poptávka je i v rakouských Alpách

8. listopad 2019

Jestli milujete zimu, sníh, hory a chcete si přivydělat, sáhněte po práci instruktora. Cesta k této atraktivní práci ale není až tak jednoduchá.

Co musí umět instruktor?

Práce snů nebo přivýdělek ke studiu, i tak by se dala nazvat profese instruktora lyžování. „Já si myslím, že stejně jako být učitelem ve škole, je i tohle povolání jakýmsi posláním. Jste na čerstvém vzduchu, vyčistíte si hlavu a ještě si zlepšíte fyzičku. Předpokladem k vykonávání této práce není jen umět dobře lyžovat a to i pozadu. Musíte mít i základní návyky komunikace a jistou míru empatie.“ S těmito předpoklady pak zbytek doladíte na kurzech a školeních, odkud potom vyjdete s certifikátem.

Kurzy a licence

„Každý budoucí instruktor musí absolvovat kurz základního lyžování v minimálním rozsahu 50 hodin, u nás je to 80 hodin. Už na těchto hodinách učíme, jak přistupovat k dětem a dospělým. Každé akreditované zařízení to má jinak, ale většinou licence, kterou obdržíte, platí na tři až pět let. Existují ale i licence doživotní, které získáte po absolvování 150 hodin,“ říká Martin Dostál. Základní kurzy v zahraničí neplatí. Pokud jede instruktor lyžování do zahraničních horských středisek, stejně si ho tam podle Dostála přezkouší.

Jak je to se zasněžováním

Poslední léta jsou horská střediska závislá na umělém sněhu. Martin Dostál vysvětlil, od čeho se odvíjí samotné zasněžování. „Hodně lidí si myslí, že záleží na venkovní teplotě, kdy už se můžou spustit sněhová děla. Podstata věci je ale ve vlhkosti vzduchu. Když je venku -2 a vlhkost ukazuje pod padesát procent, je to v pohodě. Můžete mít na teploměru klidně i -4 stupně Celsia, ale ve chvíli, kdy vlhkost přesahuje padesátiprocentní hranici, zasněžování ne úplně dobře funguje,“ vysvětluje Dostál. Když to všechno půjde dobře, letošní sezonu na sněhu by chtěli v Hlinsku otevřít už na Vánoce.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související