Instruktora lyžování si vyberte přímo na svahu. Vaše děti to ocení

18. leden 2019

Jestli rodiče své dítě svěří do ski školy nebo ne, je na společné domluvě. Ať už to dopadne jakkoliv, roli učitele lyžování za vás hravě převezmou školení instruktoři. Má to celou řadu pozitiv.

Dítě se učí kontaktu s cizími dospělými lidmi, cizími dětmi, začne se spoléhat více na své schopnosti a nečeká automatickou pomoc od rodičů, na kterou je většinou zvyklé. Rodiče pro změnu ušetří spoustu nervů a ještě si mohou v klidu a bez stresu pár hodin zalyžovat na svahu, aniž by se stále ohlíželi za svými ratolestmi.

Instruktoři by měli být proškoleni a znát metodické postupy, jak přistupovat k začátečníkům a nejen k těm dětským. „Ale ne každá škola má odborně kvalifikované lektory a na to by si veřejnost měla dát pozor,“ varuje učitel Ski Fanatic v Hlinsku Martin Dostál. Nic nezkazíte, když se chvíli budete věnovat pozorování práce jednotlivých instruktorů a toho „svého“ si vyberete přímo na svahu.

Vzdělání instruktora není všechno, roli hraje i osobnost

Existuje celá řada certifikovaných výukových zařízení, která instruktory vzdělávají. Martin Dostál je členem lektorského sboru Českého svazu lyžařských škol a členem metodické komise AISS (Asociace instruktorů sportu na sněhu).

Lyžáky na míru, magnetické brýle, vyhřívané rukavice. Jděte na horách s dobou

Lyžařské vybavení

Když porovnáme sportovní vybavení před 15 lety a to současné, je v tom podstatný rozdíl. Dnešní lyžování si můžete užít bez zmrzlých prstů a zamlžených brýlí.

Důležitá kromě vzdělání je i osobnost učitele lyžování. Je dobře známo, že děti si oblíbí přátelského, veselého, rozhodného a kreativního člověka jakéhokoli věku i pohlaví.

Hlavně, že je udrží v dobré náladě. „Já osobně rád hraju hru Chyť si svého instruktora, kdy děti jedou přesně v mých stopách, takže musí dělat vše stejně, jako já. Dále je baví jízda pozadu a skoky,“ usmívá se pan Martin.

Od kolika let poprvé na lyže?

Pokud ale rodiče nechtějí své dítě zapojit do skupinové výuky, školičky nabízejí i individuální hodiny. Zde je výhoda, že instruktor má na jednotlivce více času. Před přihlášením do ski školy také zvažte věk ratolesti.  Z hlediska fyzického vývoje je dobré dodržet spodní hranici 4 roky. „Rodičům bych rád připomněl, že motorika u malých človíčků je plně vyvinuta až kolem šestého, ne-li sedmého roku. Je to na zvážení každého. Na svahu se objevují už děti dvouleté a to mně přijde hodně brzo.“

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související