Hřeben v kapse

Hřeben v kapse

V roce 1966, v prvním ročníku střední školy, jsme dostali za úkol napsat slohovou práci na téma: Kdo nepřežije rok 2000. Psala jsem o blbci, protože jsem si naivně myslela, že blbec určitě nepřežije. Bylo mi šestnáct a rok 2000 se mi zdál nepředstavitelně daleko, vždyť mi v té době bude strašných padesát let, říkala jsem si.

Ale v každém případě bude v roce 2000 všechno jiné a lepší, protože nebudou blbci.

Oni ale přežili. Nemohli nepřežít. Jestliže se říká, že v každém z nás je trochu dítěte, pak v každém z nás je i trochu blbce. I ve mně.

Nedávno mě v Praze, v Opletalově ulici, oslovil sympatický pán, jestli můžu zavolat svým mobilem na číslo, které mi řekne, protože si nechal mobil doma a nemůže se dostat do domu, před kterým stojí.

Bylo nedělní odpoledne, nikde nikdo, koho by o tuto pomoc požádal, a tak jsem na svém mobilu vyťukala číslo, které mi nadiktoval. Ozval se mužský hlas, já řekla, o co jde, ten chlap spustil anglicky, což je řeč hodně odlišná od ruštiny, které jakžtakž rozumím, a sympatický pán v tu chvíli natáhl ruku po mém mobilu a já mu ho podala.

Nene, o mobil jsem naštěstí nepřišla, nicméně z toho vyplývá, že blbci, o kterých jsem psala v roce 1966, přežili rok 2000. A víte, kdo ještě přežil?

Muži s hřebeny v zadních kapsách kalhot. S hřebeny umělohmotnými, barevnými, které jim koukají ze zadní kapsy kalhot. Tyto hřebeny nosí muži, kterým záleží na vlasech tak hodně, že svůj hřeben vystavují na svém zadku.

Když mi bylo dvacet, říkala jsem jim blbečkové. V životě bych nešla na rande s klukem, který měl v kapse na zadku, hřeben! V životě ne! Jednou se to málem stalo, ale když jsem si všimla, co ten nebohý chlapec má v kapse, prchala jsem od něho, jako kdyby byl nakažený morem!

Dospěla jsem a dlouho, dlouho jsem žádného blbečka s hřebenem nezaregistrovala.

Ale minulý týden šel přede mnou po mostě asi třicetiletý muž, měl bundu do pasu, a ze zadní kapsy kalhot mu koukal hřeben! Stejný, jako v sedmdesátých letech! A jestli si myslíte, že jsem si řekla, blbeček s hřebenem, mýlíte se! Nostalgicky a něžně jsem se usmála a šla jsem za tím mladým mužem s hřebenem v kapse jako ve snách. Brouček! On má hřeben zastrčený v kapse kalhot! Jako před čtyřiceti lety!

Moji milí posluchači, o hřebenech v kapse jsem kdysi napsala fejeton. Jmenoval se, jak jinak, Hřeben v kapse a vyšel v roce 2005 v Kolínském deníku!

A představte si, že koncem dubna 2019, zažil tento Hřeben v kapse, po čtrnácti letech, pokračování!

Šla jsem na trh na kolínském náměstí, pro kytičky na chalupu. Zastavila jsem se u starších manželů a pán se mi okamžitě vřele věnoval, tak vřele, až se mi zdálo, že se to jeho manželce, která „kasírovala“, moc nelíbí. Nicméně jsem si vybrala sazečky, které mi poradil, a když je rovnal do tašky, vysvětlil mi svou vřelost, která byla opravdu nápadná!

„Paní Fuchsová, já vás znám! Já mám schovaný váš fejeton, Hřeben v kapse. Vystřihl jsem si ho a nosím ho od roku 2005 v peněžence. Já totiž hřeben v kapse také nosím. Od mládí!“

Otočil se ke mně zády, vyhrnul bundu a tam, v zadní kapse u kalhot, byl.

Můj milovaný hřeben v kapse.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.