Hrozila nepřátelům, teď lákají návštěvníky. Pardubický zámek střeží nová děla

9. srpen 2017

Pardubický zámek má zajímavou novinku. Ze zámeckých valů totiž míří na město bojová děla z 16. století. Jde sice o repliky, puškařská firma z Vysoké nad Labem je ale vyrobila přesně podle dobových vyobrazení.

Současné repliky funkční nejsou. Je v nich naznačený vývrt v délce 12 centimetrů a při vernisáži se jako výstřel použila petarda, odpálená elektricky.

„Tohle se používalo hlavně proti živé síle nepřítele, proti jízdě. Třeba do každé z šesti hlavní dali dvacet kuliček. Já bych dostřel toho děla tipoval tak do tisíce metrů, víc ne,“ vysvětluje puškař Miloš Skrbek, který repliky varhanových děl vyrobil.

Pernštejnové v 16. století disponovali výzbrojí pro více než tisíc mužů. A právě součástí jejich ohromné zbrojnice bylo také impozantní dělostřelectvo. „Pernštejnové věděli, že své bohatství musí bránit. Vilém z Pernštejna sem přišel z Uher. Ty byly ohroženy tureckými vpády, navíc se muselo počítat s tím, že může vypuknout nějaký domácí konflikt. Takže rozhodně on na tu bezpečnost dbal,“ vysvětluje historik Jan Tetřev.

Děla měla odstrašit nepřítele

Podle historika Vítězslava Prchala měla děla především odstrašující funkci: „Ukazovala na to, že ve zdech pardubického zámku sídlí v danou chvíli politicky nejmocnější rod českého království, který si může dovolit mít něco jako soukromou armádu. A ta děla na pardubickém zámku ukazovala příchozím, že zde sídlí suverén, který je ochoten se bránit a má na to prostředky.“

Na pardubickém zámku jsou repliky děl z doby Pernštejnů

Ohromná zbrojnice sice s odchodem Pernštejnů zmizela, přesto tomuto rodu vděčí Pardubice za vybudování obranného systému, kterým nepronikli ani Švédové o sto let později. „Není radno podceňovat fortifikační systém, který tady Pernštejnové na začátku 16. století vybudovali. Kombinoval prvky aktivní a pasivní obrany a ukázal se jako velice efektivní ještě po sto letech. Také proto Pardubice za třicetileté války fungovaly jako proviantní skladiště pro celé východní Čechy,“ popisuje obranu Pernštejnů historik Vítězslav Prchal.

Čtěte také

Přestože měla děla dřív odstrašující funkci, nyní ji mají přesně opačnou „Mají lákat na zámek, aby se návštěvníci přišli podívat, takže nemusí se bát, nebude se po nich střílet, mohou se u nich vyfotit a sáhnout si na ně.“

Obě repliky historických děl najdete na východním zámeckém valu.

Na pardubickém zámku jsou repliky děl z doby Pernštejnů
autor: KUB
Spustit audio