Humor a zvířátka střídá krutá absurdní realita. Spisovatelka Marcella Marboe překvapuje

28. únor 2019

Je to horor. Takové hodnocení prý vynáší většina žen, které si její novinku stačily přečíst. Autorka ale říká, že jenom zachycuje současné postavení žen v multikulturním světě.

Celý název zní Mami, zabila jsem... aneb Příliš mnoho lásky (Naše absurdní realita). Kniha vypráví o ženě, která žije s mužem muslimského původu. „Ten je sice plně integrovaný, ale jde o psychopata. Čtenáři by se měli připravit na náročné čtení,“ upozorňuje Marcella Marboe.

V díle se propojuje osobní a společenská rovina. „Ta osobní mluví o těžkém životě ženy a ta společenská ukazuje, že určitý druh znásilňování předvádí i společnost. Naše skutečnost totiž v současné době není taková, jakou si třeba moje generace představovala, že bude. Dneska se vám taky říká, co si máte myslet, co o čem máte říkat a co se říkat nemá. Když na to člověk přistoupí, přistupuje na jistý druh cenzury nebo autocenzury,“ soudí.

Psaní z potřeby

Kniha z předchozí řady publikací jednoznačně vybočuje. „Myslím si, že základem života je humor. Předchozí dva díly knih byly humorné. Šlo o Utrpení docenta H. Je to legrace o tom, jak můj muž, docent H., si vzal venkovskou řepu, tedy mě. Celý život trpí tím, že v domácnosti jsou nejrůznější zvířata. Začínám psát poslední díl o tom, jak jsme žili na horách a měli kozu.“

Marboe podle svých slov pokaždé píše to, co vnitřně potřebuje napsat. „Když jsem byla v Radě České televize, tak jsem napsala knihu Bitva na Kavčí hoře. Bylo nutné ji napsat,“ připomíná svého času poměrně kontroverzní publikaci.

Její tvorba dodnes čerpá z dětství stráveného v Kladrubech nad Labem. „Říkám, že jsem se skoro pod koněm narodila. Přírodu a zvířata jsem okamžitě milovala. Moje knihy jsou dost na obhajobu přírody. Píšu o tom, kdo je zranitelný, tedy o zvířatech, o dětech, o ženách, starších lidech,“ shrnuje svou tvorbu Marcella Marboe.  

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.