Hvězda pro rozhlednu. Proseč chce další český rekord

30. listopad 2017 14:30

Nad Prosečí bude zářit jedenáct set světýlek. Parta nadšenců z Pasek chce pro město další zápis do české knihy rekordů. Vyrobili proto vánoční hvězdu, která bude vidět zdálky. Visí totiž na rozhledně.

Vedle rozhledny Terezka na Pasekách leží obří proutěné vejce. Pletařky ho vyráběli šedesát hodin. A získali tak české prvenství. Hned vedle leží věc, kvůli které přijedou komisaři znovu.

„Tentokrát jsme museli zapojit chlapy. Svařili konstrukci a namontovali LEDky,“ vypráví Martina Uhrová a přeměřuje vánoční hvězdu. Má rovných pět metrů, váží asi třicet kilo. To by samo o sobě nestačilo. Hvězda proto musí nahoru.

Konstrukci ze svařených betonových výztuží zdobí je LED světla. „Já jsem chtěla vánoční výzdobu, ale nápad na hvězdu je společný,“ říká spoluautorka hvězdy Martina Uhrová. „Hvězda se povedla, líbí se nám a snad se bude líbit i ostatním. Nepochybujeme o tom, že bude další rekord pro Proseč a Paseky,“ doplňuje.

Proseč má nový český rekord. Třímetrové proutěné vejce

Třímetrové proutěné vejce v Proseči

Lidem v Proseči na Chrudimsku se podařilo vytvořit nový český rekord. Přesněji tedy uplést, prvenství městu zajistila proutěná kraslice. Ke klasickému vajíčku má opravdu hodně daleko, na výšku totiž měří 309 centimetrů.

„Od loňského roku máme rekord, vajíčko upletené z vrbového proutí a spoustu lidí se nás od té doby ptalo, co to bude příště, jestli máme nějaký nápad. A protože se blíží Vánoce a my je máme rádi, padla volba na vánoční hvězdu,“ vysvětluje mi další členka paseckého spolku Veronika Macháčková.

 „Horní plošina by měla být ve výšce 25 metrů a hvězda bude o dva metry přesahovat, takže asi 27 metrů. Snad to na rekord bude stačit,“ doufá Veronika Macháčková.

Rekord se v Proseči nakonec povedl.  V neděli 3.12. se hvězda rozzářila.Zatímco komisaři kontrolovali míry, pro návštěvníky byl připravený sváteční punč. Pasecká hvězda na rozhledně bude svítit až do Tří králů.

Hvězda na rozhledně Terezka
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.