Hypotéky trhají rekordy. Pravidla pro získání se mírně rozvolnila

21. leden 2021

Navzdory epidemii koronaviru hypoteční trh v loňském roce rostl. Přispělo k tomu zrušení daně z nabytí nemovitosti nebo zmírnění doporučení centrální banky na posuzování žádostí o hypotéky. V minulém roce navíc klesaly průměrné úroky. To potvrdil také odborník na finance Radek Šejvl.

Zájemci o vlastní bydlení si v roce 2020 půjčili rekordních 254 miliard korun, meziročně objem hypoték překonal dosavadní rekord z roku 2016. „Díky tomu, že se rozvolnily dost svázané podmínky a nepochybuju o tom, že se zase svážou, ale lidem se logicky záležitosti k vyřízení hypotéky zjednodušily. Ale rostou také ceny nemovitostí a logicky tím rostou i objemy hypoték. Pak se mluví o rekordech, ale je potřeba hledat faktory, které se obvykle moc neříkají,“ vysvětluje Šejvl.

Každopádně pro lidi, kteří uvažují o rekonstrukci, stavbě, nebo koupi nemovitosti nastala příznivá doba. „Stoprocentní hypotéky i přesto nejde poskytovat. Pro některé účely je třeba 20% vlastních prostředků, pro některé 10%,“ říká Radek Šejvl. Banky dále prověřují žadatele z hlediska příjmů a výdajů, tedy takzvanou bonitu. A velkou roli hraje i věk.

Hypotéka v 55 letech? Proč ne

„Obrací se na mě lidé kolem 55 let a ptají se, jestli mají možnost dosáhnout na hypotéku. 55 let není pozdní věk, pokud dotyčný nemá výměr důvodu. Hypotéka se dá vyřídit až do 70 let.“ Je třeba uvažovat o tom, zda chcete hypotéku na krátkou dobu, kdy jsou splátky vyšší a více se posuzuje bonita. Nebo si hypotéku protáhnete na co nejdelší dobu a pak platíte splátku minimální. To je ideální varianta v současné nejisté době.

„A když jsou časy dobré a máte naspořené prostředky, tak můžete využít zákon a jednou za 12 měsíců vložit mimořádnou splátku až do výše 20% výše hypotéky. Tím si buď snížíte splátku, nebo zkrátíte dobu splácení,“ říká Radek Šejvl.

Spustit audio

Související