I dnes můžete dostat od státu peníze na stavbu domu

5. duben 2018

Jednou z možností je Zelená úsporám, další se týká kotlíkových dotací. Zelená úsporám je program pro vlastníky a stavebníky rodinných domů, kteří chtějí snížit energetickou náročnost domu a efektivně využít zdroje tepla.

Podpora je poskytována v následujících oblastech:

  • Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů (zateplování a výměna oken a dveří)
  • Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností (tzv. pasivních domů)
  • Efektivní využití zdrojů tepla. Podporovány jsou kotle nebo krbová kamna na biomasu, plynové kondenzační kotle, tepelná čerpadla, termické solární systémy a systémy nuceného větrání se zpětným získáváním tepla – tedy rekuperace

Jak o Novou zelenou úsporám nepřijít

V programu Nová zelená úsporám se postupně vyhlašují časově omezené výzvy. Tyto výzvy upřesňují, v jaké oblasti podpory bude aktuálně možné podávat žádosti. Požádat o podporu je možné elektronicky, a to prostřednictvím online formulářů přístupných na internetových stránkách programu.

Žádost si můžete také podat na krajských pracovištích SFŽP. Žádat o podporu je možné v různých fázích realizace projektu (před začátkem, v průběhu či po dokončení realizace).

Kotlíkové dotace na lepší kotle

Kotlíkové dotace se týkají výměny kotlů na pevná paliva. Ve druhé vlně kotlíkových dotací, která aktuálně probíhá, bude mezi kraje rozděleno 3,4 miliardy korun. Ve druhé vlně je v plánu do konce roku 2019 vyměnit 35 tisíc kotlů.

Dotaci ve výši až 127 500 Kč získáte na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za nový plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu či automatický kombinovaný kotel. Použít ji můžete na pořízení zdroje vytápění a jeho instalaci v rodinném domě, novou nebo zrekonstruovanou otopnou soustavu, úpravy spalinových cest a zpracování dokumentace. Nově není třeba realizovat mikroenergetická opatření, např. dílčí výměnu oken či zateplení střechy.

V oblastech s nejvíce znečištěným ovzduším je možné získat bonus ve výši 7 500 korun. Kdo se rozhodne kombinovat kotlíkovou dotaci s žádostí o podporu v programu Nová zelená úsporám, může získat další bonus ve výši až 40 000 korun. O novinkách se informujte na krajském úřadě.

Spustit audio