I kočky mají duši, která potřebuje občas pohladit

30. listopad 2016

Příběhů o tom, jak někdo objevil živá koťata v popelnici nebo v krabici v lese, jsou stovky. Nechceme vám ale popisovat ošklivé příběhy. V našem kraji vznikla před osmi lety organizace Kočičí naděje, která opuštěným kočkám pomáhá. Místopředsedkyně spolku Pavla Hybská nám své svěřence představila.

V útulku v Sezemicích žije dnes kolem třiceti koček, o které se Pavla Hybská stará. Je to podle ní už osmiletý zápřah bez dovolených. Kočky přicházejí do útulku většinou nezdravé, s nemocnýma ušima a zablešené. Nejprve je potřeba je zaléčit a vykrmit. A potom čekat, až se ozve nějaký zájemce, který poskytne kočkám svůj nový domov.

Myšilov nebo domácí gaučák

V každém depozitu se hromadí plaché nebo poloplaché kočky, takže je možné je udat i na venkov do hospodářství jako myšilovy. Anebo si můžete vybrat opravdové mazlíky. Pavla Hybská nabízí svého oblíbence: „Moje srdeční záležitost, velký, krásný macek, který žil tři roky venku v Chrudimi na sídlišti. Jmenuje se Matýsek a má bílomourovatou barvu. Velmi si považuje tepla a pohodlí, proto mu dávám do inzerátu značku: hledám teplé ústřední topení.“

Kočičí útulky i v Hradci nebo v Holicích

Depozita jsou stále plná koček a další stojí ve frontě a čekají na volné místo. Útulky Kočičí naděje jsou nejen v Sezemicích, ale také v Holicích, Hradci Králové a Ronově nad Doubravou. Depozitářky jsou už vyčerpané fyzicky i finančně, protože kočky, které přicházejí, jsou ve stále horším stavu. Jejich volný čas po práci vyplňuje péče o opuštěné kočky.

Kočka

Občas se stane, že kočky se přemnoží ve velkých firmách. „Například nedávno se pomnožily kočky v Hlinsku. Zaměstnanci je chtěli zachránit před utracením, proto obvolávali útulky. A já jsem se chytla. Kočky jsem si vzala k sobě. Už jich zbývá k odběru jen pár. Přijeďte se na ně podívat,“ nabízí své svěřence Pavla Hybská.

Kočkám v sezemickém útulku můžete pomoct i vy

Třeba tím, že přijdete na koncert už tento pátek do Divadla 29 v Pardubicích. Letos se uskuteční už pátý ročník benefičního koncertu pro týraná a opuštěná zvířata "Pohlaď kočce (d)uši".

Koná se ve spolupráci s Kočičí nadějí a Denním stacionářem Slunečnice Pardubice. Jako hosté vystoupí Národopisný soubor FORMANI a básnířka Olga Ningerová. Se svou troškou do mlýna přijdou i klienti stacionáře Slunečnice, kteří předvedou krátké veselé vystoupení. Všichni účinkující se zřekli honoráře ve prospěch zvířat. Koncert začíná v 19 hodin a vstupenka stojí devadesát korun.

autor: jsl
Spustit audio