Internet je dobrý sluha a pomocník, na druhou stranu se může stát i zlým pánem

8. prosinec 2017

Pro rozšíření obzorů a vědomostí si každý rád zaskočí na internet.  Pamatujte však, že tady rozhodně neplatí  littera scripta manet, tedy co je psáno, to je dáno.

Osvětou, jak čerpat informace a jak se nenechat napálit na poplašné, řetězové a falešné zprávy, je studentský projekt Zvol si info.

Středoškoláci, ale i dospělí často nemají vyvinutý automatický filtr na to, co je důvěryhodné a co ne. Některým věcem zkrátka člověk uvěří spíše v šestnácti než ve čtyřiceti, a i toho dokáže propaganda využít. Kateřina Křivánková, studentka Masarykovy Univerzity v Brně spolu s týmem jezdí přednášet středoškolákům po celé České republice.

V Pardubickém kraji už oslovili školy v Pardubicích, Litomyšli a v Hlinsku. „Na setkáních rozhodně nechceme nikomu říkat, co má číst a co ne. Projekt Zvol si info není zaměřený proti nikomu konkrétnímu. Je namířený proti nesmyslům, které se šíří po internetu a tváří se, že jsou v pořádku,“ vysvětluje vysokoškolačka.

Anglické slovo, které pochází už ze 17. století

Podvod, mystifikaci nebo žertovnou klamnou zprávu obecně označujeme hoax. V elektronické komunikaci je to nevyžádaná e-mailová zpráva, která uživatele varuje před nějakým virem, prosí o pomoc, informuje o nebezpečí, snaží se ho pobavit a podobně.

„Každý z nás někdy dostal zprávu o přeposílání peněz na záchranu nemocných koťátek, nebo tu, která vzbuzuje strach a nenávist, žádost o finanční podporu pro vojáka z Afghánistánu, který vám za odměnu přiveze 10 kg zlata. Někdo možná četl i o pomerančích nakažených virem HIV, které pocházejí z Lybie,“ směje se slečna Kateřina.

Tyto informace a žádosti se šíří hlavně e-mailovou cestou a přes Facebook, s výzvou, abyste jej co nejdříve poslali svým přátelům a známým.

Při pohybu na internetu se nenechte zmást a držte se surfařova průvodce po internetu:

  • Zdroje - ověřujte si fakta z více zdrojů
  • Vymýšlení faktů - ověřte si zprávu, zda se uvádí i na jiných stránkách, jděte po zdroji
  • Manipulace obrazovými prostředky - nemůže to být Photoshop? Je to ilustrační, nebo manipulační fotka?
  • Hra se strachem a emocemi - nenechte se zmást a vystrašit, vydechněte a přečtěte si zprávu ještě jednou, ověřujte, jděte po zdroji
  • Svalování viny a nálepkování - dívejte se na nové události bez předsudků a nenechte si nic podsouvat.

Více informací k tématu naleznete na stránkách zvolsi.info

autor: Věra Říhová
Spustit audio