Ivo Pavlík – hudebník, dirigent

27. září 2013

Objevitel Věry Špinarové a Heidi Janků prožil část života v Pardubicích

Ivo Pavlík se narodil v roce 1933 v Bílovci. V roce 1955 absolvoval pedagogickou fakultu v Brně, kde studoval hudební výchovu a byl členem Brněnského dětského sboru. Po studiích vyučoval hudební nauku na středních školách v Pardubicích, Chrudimi a Ostravě.

V Chrudimi založil na škole swingový orchestr, také v Pardubicích vedl kapelu při místním jazz klubu. Krátce hrál v brněnském Orchestru Erika Knirsche a od 1963 řídil při Parku kultury a oddechu v Ostravě kvintet a sextet, jimiž prošli ostravští hudební velikáni Zbyšek Bittmar, Richard Kovalčík, Jiří Urbánek, nebo Miloslav Večeřa. Soubor, pro který Pavlík rovněž komponoval, postupně přecházel od jazzu k populární hudbě a hlavně na vystoupeních v ostravské Kavárně mladých ovlivňoval kulturní klima města.

Věra Špinarová a ORO

Roku 1970 převzal Ivo Pavlík vedení ostravské rhythm and bluesové skupiny Majestic a přejmenoval ji na Orchestr Ivo Pavlíka. Hvězdou souboru byla Věra Špinarová, pro kterou leader zkomponoval mj. píseň Andromeda a kterou si posléze i vzal. Po rozchodu manželského páru se Ivo Pavlík upnul na svůj nový pěvecký objev, zpěvačku Heidi Janků, s kterou spolupracuje dodnes.

I příští týden si budeme povídat o hudbě, pop music tentokráte vystřídá svět klasické hudby. Té se celý život věnuje špičkový hornista, klavírista a dirigent Otakar Tvrdý. Kolínský rodák, který to dotáhl až do České filharmonie, dlouhé roky spojil svůj život s Pardubicemi, kde vede Pardubický komorní orchestr a na zdejší kozervatoři vychoval řadu svých následovníků. Povídání Jolany Voldánové s Otakarem Tvrdým si nalaďte v pátek 4. října.

Jolana Voldánová a Otakar Tvrdý
Spustit audio