Jachting vás chytne v deseti i v šedesáti, ale dá zabrat

22. červenec 2016

Na plachetnici můžete začít v kterémkoliv věku. Nikdy není pozdě. Malé děti se rády svezou a senioři ožijí při dobrodružství na plachetnici. Ale pozor. Na první pohled vypadá jachting jako nenáročná zábava, kdy se na poklidné hladině houpete v plachetnici. Teprve když zafouká, pozná se to pravé umění jachtaře.

Musíte zapojit svaly celého těla a vyvažovat, tahat za otěže, abyste udrželi plachtu na správném místě. A to je v silném větru velmi namáhavé. Dá vám zabrat jak vaše fyzička, tak psychická stránka. Přesto se to naučí každý, kdo má vodu a lodě rád. Hlavní trenér jachetního oddílu Lanškroun Michal Kučera láká příznivce tohoto sportu: „Je to také výborná zábava, kterou si můžete užít třeba na loděnici v Lanškrouně. Děti tam trénujeme od šesti let v jachetním klubu. Závodně mohou jezdit od osmi let. Nejlepší je začít tak, že se dítě jen sveze na plachetnici s někým, kdo to ovládá, a pokud se mu to zalíbí, může začít s chutí a s radostí trénovat.“

Tréninky na Dlouhém rybníce v Lanškrouně

Tréninky jsou rozdělené na začátečníky a pokročilé. V Lanškrouně mají veškeré trenérské i záchranné vybavení, takže kupovat plachetnici rozhodně nemusíte. Trenér vede trénink tak, aby odpovídal věku a možnostem dětí. Teorie taktiky závodění přijde na řadu až po získání základních návyků a zkušeností . Od září do října probíhají společné tréninky dvakrát až třikrát týdně na Dlouhém rybníku. Další klub jachtingů najdete v našem kraji například na Seči.
„Budoucí malí závodníci díky jachtingu poznají různá místa po celém světě, získají kamarády, naučí se cizí řeči. Budou odolnější a samostatnější. Jachting je reálné dobrodružství, které vaše děti a vnoučata nezažijí u počítačů.“ Mluví ze svých bohatých zkušeností Michal Kučera.

Jak to vypadá na závodě jachtingu

Jachtaři musí být neustále v pozoru, aby nenarazili do jiné plachetnice, takticky řídí svůj závod, kdy se snaží o co nejlepší výsledek. Na vodě jsou několik hodin denně. Závodní jachting patří právem mezi nejnáročnější sporty na světě. Už dlouhodobě má své zasloužené místo mezi olympijskými sporty. Však také na letošní olympiádě bude mít Česká republika svá želízka v ohni. A možná se dostane víc do povědomí Čechů.

Závodní jachting není námořní jachting

Jsou to odlišné disciplíny. Námořní jachting může být příjemným zpestřením vaší dovolené, pokud si vyjedete na moře se zkušeným kapitánem, který musí mít platné zkoušky. Takové cestování ve vlnách je totiž velmi náročné a zodpovědné. Proto byste se měli vždy informovat o tom, co všechno vás na moři může potkat a alespoň teoreticky se připravit. Pokyny kapitána berte vážně. Například přílišné popíjení alkoholu by mohlo celou plavbu vážně ohrozit.

autor: jsl
Spustit audio