Jak bezpečně přežít prázdniny u vody i u ohně? Na lampiony štěstí zapomeňte, varují hasiči

27. červen 2024

V loňském roce zasahovali krajští hasiči za dva měsíce letních prázdnin u 198 požárů. Pokud jde o požáry jen v přírodním prostředí, bylo to 82 případů. Mnoho lidí totiž stále nerespektuje pravidla nebo neví, jak s otevřeným ohněm bezpečně nakládat.

„Vhodné místo pro ohniště by mělo být vzdáleno nejméně 50 metrů od kraje lesa a v dostatečné vzdálenosti od budov a věcí, které se mohou vznítit,“ připomíná nejzákladnější pravidlo mluvčí hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

V lese lze rozdělávat oheň jen na vyhrazených místech a zcela zakázáno je také rozdělávat oheň na místech se vzrostlým porostem, tedy i na louce, nebo strništi. Nezakládáme ho ani pod větvemi, na kořenech stromů, suchém listí, lesní hrabance, rašelině ani v blízkosti stohů, tam je to minimálně 100 metrů.

Pozor na sklo i lampiony štěstí

Nejenom nedopalek cigarety, ale také skleněná lahev, nebo střep může způsobit požár. „Zkoušeli jsme si to na vlastní kůži s televizním štábem a opravdu, po nějaké době se třeba suchá tráva vznítí,“ upozorňuje Vendula Horáková.

Okouzlující tisková mluvčí Vendula Horáková

„Volně vypuštěný lampion je z pohledu hasičů naprosto nekontrolovatelný otevřený oheň, který se na obloze může chovat zcela nepředvídatelně. Při sebemenším poškození může tento otevřený oheň spadnout na střechy domů, do lesa, kamkoliv jinam, kde velmi snadno způsobí požár. Vypuštěním otevřeného ohně do prostoru, kde není pod kontrolou, se každý, kdo tak učiní, dopouští porušení zákona o požární ochraně,“ říká Vendula Horáková.

Za tonoucím do jezu neskáčeme

K létu patří nejenom táboráky, ale také pobyt u vody. I ten má svá pravidla. Například neskáčeme do neznámé vody, vodáci by zase měli být náležitě vybaveni. Vesta, přilba, rukavice, to je základ vybavení u všech, hlavně u dětí.

„Dále je to házecí pytlík, popřípadě plovoucí předmět. Vytipované jezy jsou vybavené kotvou a ta by měla být zaplombovaná u jezu. Stává se ale, že plovák, nebo lano jsou ukradené, pak můžeme pomoci dlouhým klackem, paddleboardem, neskáčeme do jezu a hned voláme o pomoc,“ doplňuje Vendula Horáková.

Jak je to s grilováním na balkoně? A kdy povolat hasiče na likvidaci obtížného hmyzu? Poslechněte si celou Radioporadnu s Vendulou Horákovou.

Spustit audio

Související