Jak odnaučit psa štěkat? Štěně to zvládne hravě. S dospělým je to horší

10. březen 2020

Některá plemena jsou prostě uštěkaná. Například teriér, špic, čivava nebo sheltie. Někteří k tomu byli speciálně vyšlechtěni. Ale dnes si zejména obyvatelé paneláků nemohou uštěkaného přítele dovolit. Jak se zbavit jeho  výrazného hlasového projevu? Poradí psí výcvikářka Klára Hlubocká.

„Hodně trpělivosti a hodně pamlsků, to je zásada číslo jedna,“ říká Klára Hlubocká. Hned jak si štěně přivezete od chovatele, chvalte ho, když je potichu. Pohlídejte si situaci, kdy štěně štěká a pak přestane. To je vaše chvíle. Během ticha ho odměňte pamlskem. Tak postupujte vteřinu za vteřinou. Postupně štěně pochopí, že pro něj bude výhodnější zůstat v tichosti. Nikdy ale během jeho štěkotu nekřičte. To by štěně mohlo zmátnout. Křikem byste jeho návyk štěkat jen podpořili.  

Pečlivě zvažujte výběr plemene. Ušetříte si tím spoustu starostí. Pokud bydlíte v bytě, volte plemena, která jsou klidnější a neštěkají jako o život. A pamatujte: Chyba je vždycky na druhé straně vodítka.

Základem výcviku je povel přivolání

Základní povely je nutné naučit štěně v útlém věku. Štěně nejprve naučíme jeho jméno. Všichni členové rodiny by se měli shodnout na stejném jménu. Jeden nemůže říkat Růžo, druhý Růženo, další Růžičko. Vyslovíme jméno, a když se na nás štěně otočí, podáme pamlsek. Po dvou dnech štěně už velmi dobře ví, jak se jmenuje.

Přivolání pilujeme s vyslovením jména. A je potřeba rozdělit výcvik do jednotlivých fází. Začínáme v místnosti, kde nás nic neruší. Poté se můžeme přesunout na zahradu, do parku, do lesa, atd. Pokud pes neposlechne na přivolání v parku, kde uvidí jiné psy, nekřičíme a nerozčilujeme se. Bez zbytečného volání si pro psa dojdeme, vezmeme ho bez emocí na vodítko a víme, že přivolání musíme pilovat zase od začátku.

„Důležité je naučit psa, aby nás poslechl na první povel. Když budete povel stále opakovat, ničíte si autoritu. Pes se naučí, že když neposlechne jednou, nic se neděje, podruhé opět nic, a teprve potřetí možná udělá to, co po něm chcete.“

Vyplatí se postupovat trpělivě krok za krokem a vytvořit si základ, který bude do budoucna fungovat. A buďte důslední. Vaše mantinely bude pes zkoušet celý život, uzavírá Klára Hlubocká.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.