Jak se z tanečníka stal dřevořezbář a sokolník

29. prosinec 2015

Jsou lidé, kteří stíhají v pohodě a s dobrou náladou tolik věcí najednou, že se tomu ani nechce věřit. A právě takový je Radek Smejkal z Pardubic, který nežije jen tancem, i když právě výuka tance je jeho profesí.

Radek Smejkal založil v Pardubicích taneční centrum, které vede už 18 let. Pořádá nejen taneční pro mládež, ale také kurzy pro dospělé - začátečníky i pokročilé. Právě v této době se hlásí do kurzů dospělé taneční páry, aby se naučily základní kroky a taneční variace. Vždyť plesová sezóna se blíží.

Podle Radka Smejkala přicházejí do kurzů nadšené dámy a o poznání méně tancechtiví pánové, které poukazem „obdaroval“ Ježíšek. Ale nakonec se z tanečníků stane dobrá parta a často se hlásí do následných kurzů pro pokročilé.

Chystáte se na ples a chcete si zopakovat základní taneční kroky a variace? Máme pro vás tip. V sobotu 9. ledna se uskuteční jednorázový rychlokurz tance v Kulturním domě Hronovická v Pardubicích. Můžete se ještě přihlásit.

Radek Smejkal má pro muže pochopení a povzbuzující informaci: „Za šlápnutí na nohu může vždy ta noha, která je vespodu. Ta tam nemá co dělat. Tanečník nemůže vědět, kde má partnerka nohu, protože se přece nesmí dívat na zem.“

Dřevořezba - další koníček a především relax

Jak se tanečník dostane k tesání soch ze dřeva? Radek Smejkal se přiznal, že práce se dřevem je pro něj velmi potřebným relaxem, při kterém si odpočine od lidí, ruchu, hudby i tance.

Je členem klubu trampů řezbářů, získal cenu Zlatý červotoč, Zlatý bobr, je také od roku 2013 sheriffem klubu trampů řezbářů a jak je vidět, i v tomto oboru míří tento kreativní tanečník vysoko. Říká o sobě: „Jsem řezbář, který se díky svému koníčku stal šílencem své vášně. K tvorbě používám především motorové pily a jsem okouzlen možnostmi, jakých detailů lze s tímto hrubým nářadím dosáhnout.“

Radek Smejkal je tváří japonské firmy, která vyrábí nářadí a proniká na světové řezbářské přehlídky a soutěže. Zřejmě o něm ještě uslyšíme!

Orel bělohlavý

Chovatel dravého ptactva

Jak se Radek Smejkal dostal ke svému třetímu koníčku? Tady je jeho příběh.

Na jedné ze svých procházek s yorkšírským teriérem došlo k souboji tohoto malého psíka a dravého ptáka, který uletěl známému sokolníkovi Eduardovi Školoudovi. Psík naštěstí útok dravce přežil a z nepříjemného zážitku se nakonec zrodilo velké přátelství Eduarda Školouda a Radka Smejkala.

Právě díky sokolníkovi začal Radek poznávat svět dravých ptáků. Nejprve je začal tesat do dřeva a studovat jejich vzhled. To mu ale nestačilo a zakoupil si prvního ptáka – výra velkého. Následovalo káně a orel bělohlavý.

Ani tady ale tanečník a dřevořezbář Radek Smejkal nezůstává při zemi. Usiluje o rozmnožení orla bělohlavého. Jestli se to povede, dozvíme se na jaře. V každém případě tohoto akčního člověka rádi pozveme a popovídáme si opět o jeho koníčcích. Kdo ví. Možná, že přibudou další!

autor: jsl
Spustit audio