Jak se žije dřevorubcům?

17. červen 2017

Pavel Cohla pracuje v lese 23 let, takže už by ani nespočítal, kolik stromů za tu dobu pokácel. Stejně tak by ani nespočítal, kolik jich i vysázel. V Adršpašských skalách si společně s Pavlem vyzkoušel dřevorubectví i náš mladý reportér Viktor.

Do lesa brzy ráno


I v lese je v letních měsících horko, takže už se nedá v poledne pracovat. Dřevorubec proto vyráží do lesa co nejdříve ráno. To by se našemu reportérovi Viktorovi prý moc nelíbilo, kdyby muset vstávat o půl páté ráno. Ale mít zase odpoledne volno – to by bylo dobrý!

Tak co budeme k tomu dřevorubectví potřebovat? Obhlížíme Pavlovu výbavu v terénním autě - pily, kanistry, sekyrka, pásmo, různá pravítka a další nástroje, které už nám vůbec nic neříkají. První, co bere dřevorubec do ruky, je mapa! Přesněji řečeno dřevorubecká mapa. Na ní je vyznačen dnešní cíl - strom, který revírník lesa (hajný) určil k pokácení.


Co je to lapák?

Budeme les tak trochu léčit, protože tenhle strom je nezdravý. Ale i tak může pomoci dalším stromům. Tím, že ho pokácíme a zakryjeme větvemi, „zavoní“ brouku kůrovci, který lesu velmi škodí. Brouk na takové ztrouchnivělé dřevo nalítne, naklade do něho vajíčka a těsně před tím, než se vylíhnou noví brouci, kteří by mohli napadnout další stromy, tak se dřevo i s larvami z lesa odveze. Takovému stromu se pak říká lapák. Pavel na něm také Viktorovi ukázal, jak se strom kácí a co všechno se s ním děje poté, co „padne k zemi“.


Základem jsou počty

Jestli si někdo myslí, že dřevorubec nemusí umět matematiku, tak to by se tedy řádně přepočítal! Než začne Pavel kácet strom nařezáváním klínku (čili paseky) musí dobře spočítat, kam kmen bude padat. Jestli když je ve svahu, tak aby se nikam neskutálel a neponičil okolní stromy.

Když už je strom na zemi, tak přichází na řadu měření. Dřevorubec musí pomocí pásma a průměrky změřit délku kmenu a vypočítat objem a hmotnost dřeva. Kmen se také musí pořezat, „odvětvit“ a popsat. K tomu slouží další nástroje - lesnická lopatka, hák, číslovačka a další. Z dřevorubce Pavla už teče pot - dřevorubectví je fakt těžká práce pro silné chlapy či ženy.


Bezpečnost práce na prvním místě

V lese je třeba dodržovat pravidla nejen proto, abychom lesu neškodili. Musíme chránit i sami sebe - a při práci dvojnásob! Zásadou je tedy mít helmu na hlavě, rukavice, ale i montérky přes celé tělo (a to i v parném létě). Proto prý dřevorubec nemá poškábané ruce ani nohy a nemá ani štípance od hmyzu. Dřevorubecké montérky jsou navíc z takové látky, která okamžitě zacupuje řetěz pily, kdyby se nedejbože něco stalo. A tak si dřevorubec nikdy neprořízne kalhoty nebo boty.


Do lesa pořádnou svačinu, hodně vody a nezapomenout na sazeničky

Práce je namáhavá, a tak musí každý dřevorubec myslet i na obnovu sil. A to nejen svých, ale i lesa. Takže když stromy kácíme, tak znovu vysazujeme malé sazeničky.

Pořad Profese nás baví běží každou neděli od 9 hodin nebo v repríze následující sobotu v 15 hodin. Díl s dřevorubcem si můžete poslechnout pod článkem a příště si budeme povídat o tom, jaké to je být módní návrhářkou.

Spustit audio