Jak si vybudovat krásnou a upravenou zahradu? Nebojte se experimentovat

13. duben 2015

„Pracovat na zahradě je radost a štěstí“, myslí si zahradní architekt Milan Ilavský. Poradil nám, jak si vybudovat hezkou zahradu, která nás bude těšit.

„Zahrada je životní prostor. Když vyjdeme z domu, měli bychom se na ní cítit dobře a chtít zůstat,“ říká Milan Ilavský. Při budování takového místa se klientů ptá, jak chtějí svou zahradu využívat, kolik mají dětí, jak velkého psa. Dívá se také, jaké je okolí v sousedství.

„Každý by si měl uvědomit, jakým způsobem chce svou zahradu využívat. A roli hrají i peníze. Kolik jich chceme dát do pořízení i následné údržby,“ vysvětluje Milan Ilavský.

Zahradní architekt vám poradí, jaké rostliny jsou pro vaši zahradu vhodné, kde je máte vysadit. Vezme i v úvahu, zda máte čas se o zahradu starat nebo potřebujete, aby to zvládla víceméně sama. Pokud vás baví zahradničit, nemusíte se bát rostlin, které potřebují péči. Jestli ale nestíháte, řekněte to architektovi včas a narovinu. Vyvarujete se tak zklamání.

„Každý pozemek je výzva. Někdy začínáme vedle nového domu od nuly na holé hlíně, někdy nás čeká znovuzrození letité zanedbané zahrady. V tom druhém případě se domluvíme se zákazníkem, co má smysl zachovat a co už nemá smysl,“ říká Milan Ilavský.

Jakým směrem jít? Chcete moderní zahradu s jasnou kompozicí? Nebo ji chcete dát určitou volnost a vzdušnost? Pevné obrubníky, které striktně odděluji jednotlivé plochy, pomáhají snadnější údržbě. Pokud nám jednotlivé plochy volně přes sebe přechází, bude to chtít více práce. Základ zahrady tvoří velký trávník. Po obvodu se navrhují výsadby keřů, jehličnanů a stromů. Zahrada by měla splňovat nejen estetické, kompoziční, ale i funkční požadavky majitelů.

Krásná nebo užitková?

Nejlépe obojí. Zelený trávník, pestrobarevné květiny, ale i vlastní výpěstky jako rajčata nebo brambory. Stačí v malém množství. Uvidíte, jakou radost vám to přinese.

„Pokud pěstujeme zeleninu a ovoce, je dobré se rozhlédnout, v jakém prostředí se naše zahrada nachází. Jestli je to v sousedství průmyslové zóny nebo chemicky ošetřovaného pole, je i naše půda kontaminovaná. Tam bych doporučoval od vlastních rajčat raději upustit,“ myslí na všechny okolnosti Milan Ilavský. Pakliže žijete v čistém prostředí, klidně si dopřejte ovocné stromy i zeleninu.

Je tu jaro – hurá do práce

"V dubnu odstraníme všechno, co nevypadá dobře nebo nám v zimě zmrzlo. Je to také nejvhodnější období pro zakládání trávníků a výsadbu keřů a rostlin,“ radí Milan Ilavský. Zajeďte teď do zahradnictví a vyberte si, co se vám nejvíce líbí. Vyberte si trvalky, letničky, kapradiny i popínavky nebo traviny a stromy. Na zahradě je potřeba také experimentovat. Vyzkoušet, co vám tam dobře poroste, aniž bychom museli vynakládat hodně práce. Dobré je také něco si o zahradničení přečíst. Výsledek potom stojí za to.

Nezapomeňte, že vaše vizitka je také předzahrádka. Potěší nejen vás, ale i kolemjdoucí. Měla by být hezká, jednoduchá, snadno udržovatelná a zároveň by měla tvořit volný přechod mezi okrasnou zahradou a širším okolím.

Na lánský anglický park navazuje přilehlá obora

Anglický trávník nebo alternativa?

Dokonalý hustý a hebký pažit. To je sen každého, ale stojí za tím spousta práce. Budete ho muset sekat, zavlažovat, zbavovat plevele. Chcete-li si tento luxus dopřát, neplánujte pro něj zbytečně velké plochy. Obyčejný trávník na druhou stranu potěší květy sedmikrásek nebo pampelišek.

„Dobré je se při péči obejít bez pesticidů a průmyslových hnojiv. Doporučuji používat sekačku s mulčováním. Díky tomu se nám živiny vrátí zpět do travního porostu,“ uvádí Milan Ilavský. Mulčování také brání v růstu plevelům. Alternativou mohou být i půdopokryvné rostliny, které nevyžadují sečení. Dá se po nich i chodit. Jsou tu ještě okrasné trávy, které se nesečou. Stačí je na jaře zastřihnout.

autor: PRO
Spustit audio