Jak udržet šeříky ve váze čerstvé? Dejte jim prášek na chřipku

13. květen 2020

Květy šeříků, rododendronů nebo kaštanů jsou krásné a rádi bychom si jejich vůni přenesli i domů. Jenže jak to udělat, aby květy vydržely ve váze aspoň pár dnů?

„S dřevinami je to trochu problematické. Sací schopnost dřevnatých konců je špatná. Trochu pomůže, když dřevnaté konce položíte na kraj stolu a kladívkem nebo paličkou je rozťukáte,“ radí zahradník František Hlubocký.

Další zásadou je nedávat květy dřevin do ledové vody. Člověka studená voda osvěží, ale rostlinám vadí, protože jim stáhne cévy. Mnohem lepší je voda vlažná, která cévy uvolní a celá rostlina může nasávat vodu.

Velkou chybou je podle Františka Hlubockého také vybírat zcela nerozvinutá poupata. A to platí i pro růže. Mnohem lépe ve váze prospívá polorozkvetlá růže, než poupě, které nemá sílu se rozvinout.

Acylpyrin květinám prospěje

Naše babičky přidávaly do vázy s vodou cukr a ocet. To skutečně může pomoct udržet květiny ve váze v dobré kondici, ale nesmí se to přehnat. Ocet lehce okyselí a desinfikuje, cukr pomáhá rostlinu vyživovat. Tyto fígle používaly už naše babičky. Jsou to vlastně takoví předchůdci současných výživ v sáčku, které jsou k dostání v květinářstvích.

Ale podle Františka Hlubockého je ještě lepší rozmačkat do vody ve váze acylpyrin. Je tam účinná složka, která velmi dobře funguje – glukóza vyživí a kyselina acetylsalicylová působí jako dezinfekce. Do litru vody stačí nadrtit jednu tabletu.

Spustit audio

Související