Jak vybrat střešní box a proč mohou být univerzální autopotahy nebezpečné?

19. červenec 2019

S Liborem Budinou z Autoklubu jsme se zaměřili na střešní boxy a autopotahy. Tyto doplňky využívá mnoho řidičů, ne všichni ale vědí, na co se při výběru zaměřit.

Vybrat střešní box není jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Důležité je si určit, k čemu a jak často ho budeme používat. „Boxy se hodí na malá i velká auta a je jen na nás, jestli je využijeme v létě, v zimě nebo po celý rok. Vybrat si můžeme z objemové škály od 200 až do 500 litrů. Zásadní pro nákup je délka a šířka.

Čím kvalitnější materiál bude střešní box mít, tím menší je pravděpodobnost, že dojde při plném nákladu k jeho proražení,“ připomíná Libor Budina. Při jízdě počítejte s větší spotřebou paliva a také s obtížnější ovladatelností auta. Kvalita se odráží na ceně. Poznáte to na zámcích i lepších aerodynamických vlastnostech.

Co se nevejde do úložného prostoru, můžeme dát do kufru nebo na sedačky uvnitř vozu. Ochránit polstrování před poničením lze vhodnými potahy. Nejde jen o estetiku a čistotu v autě, ale i bezpečnost posádky.

Jak zjistíme, že jsou autopotahy bezpečné?

Před nákupem se přesvědčte, zda jsou autopotahy bezpečné a vhodné pro použití ve vašem vozidle. Nevhodným výběrem riskujete životy cestujících. „Špatný střih potahů může ohrozit stoprocentní funkčnost airbagů, které třeba vůbec nevystřelí. Pokud se aktivují, mohou protrhnout autopotah a kus z jeho látky třeba nepříjemně poraní někoho z cestujících.“

Autopotahy, které je možné bezpečně použít na sedadlech s bočním airbagem, se většinou označují štítkem s nápisem airbag. Ale pozor, ne vždy tato cedulka zaručuje bezpečnost. Zkrátka někteří výrobci své produkty takto označují i bez ohledu na to, jestli jsou přizpůsobené k použití na sedadlech s bočním airbagem, nebo ne. „Dobře uděláte, když se obrátíte na prodejce vašeho vozu a on vám zařídí značkové potahy šité na míru.“

Vlastnosti, které by měly mít autopotahy na míru:

  • Kvalitně vytvořený střih zaručí, že budou potahy kopírovat linie sedadel - nejkvalitnější jsou ty potahy, které je obtížné rozeznat od původního čalounění vozidla.
  • Bezpečnost použití autopotahů na sedadlech s bočním airbagem zaručují testy provedené certifikovanými společnostmi.
  • Jediný způsob, jak dosáhnout bezpečného použití autopotahů na sedadlech s bočním airbagem, je použití identické airbagové technologie, kterou výrobci automobilů používají při výrobě původního čalounění.
  • Kvalitní autopotahy jsou vyrobeny z materiálů, které jsou určeny pro použití v automobilovém průmyslu, kvalitu a trvanlivost materiálů dokazují příslušné testy.

V kterých zemích musíte mít jako řidič náhradní dioptrické brýle, a kde nesmíte provozovat sex v autě, se dozvíte ze záznamu Radioporadny.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související