Chcete, aby dítě bylo a autosedačce v bezpečí? Svlékněte ho!

9. listopad 2018

Dětské autosedačky jsou dnes běžnou součástí bezpečné jízdy na silnicích. Při výběru autosedačky je dobré prostudovat výsledky nezávislých bezpečnostních testů.

Ty každoročně provádí například německý automotoklub ADAC. V Čechách výsledky bezpečnostních testů zveřejňuje nezávislá spotřebitelská organizace v magazínu d Test. Na nákup sedačky určitě vyrazte i s dítětem.

Sedačkou musí být zajištěny děti pod 150 cm tělesné výšky a nižší hmotnosti než 36 kg. Geometrie bezpečnostního pásu je uzpůsobena pro dospělé osoby. U dětí je možné vést správně bezpečnostní pás v oblasti břicha a krku pouze při použití zvýšeného sedáku nebo zvýšeného sedáku s opěrkou zad a hlavy. 

Děti v autosedačkách

Důležité také je, aby pásy autosedačky byly v těsném kontaktu s tělem dítěte, aby v případě silného nárazu ze sedačky nevypadnulo. Upínací systém v autosedačce tak silně (ale s citem) utáhněte. Dětem bychom také v chladném období před cestou měli vždy sundat tlustou zimní bundu, a to i při krátkých přejezdech, typicky do školky nebo mezi nákupními centry.

Do taxíku bez autosedačky?

„Pro vozy taxi platí výjimka a sedačka není povinná. Stačí, aby dítě bylo připoutáno klasickým pásem. Z důvodu bezpečnosti dítěte však důrazně doporučujeme používat autosedačku i v taxíku a na dispečinku si ji vyžádat.“ Pokud plánujete cestu taxíkem už delší dobu, autosedačku si můžete vzít s sebou už z domu.

Nezapomeňte!

  1. nepoutejte děti v zimních bundách, pásy při nárazu dobře nezafungují
  2. pokud vozíte miminko ve skořápce vpředu proti směru jízdy, je nutné vždy vypnout airbag
  3. dítě vpředu ve větší autosedačce (ne vajíčko!) musí vždy jet po směru jízdy a se zapnutým airbagem

Mějte také na paměti, že za děti, které nejsou řádně zajištěny, zaplatíte pokutu 2 000 Kč na místě a přijdete o 4 body (ve správním řízení 2 500 Kč).

Jak řešit situaci, když vezete tři děti v autosedačkách a nevejdou se na zadní sedadla vedle sebe, vysvětlujeme v záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související