Jak vyrobit jednoduše a rychle máslo? Asi si to nechám patentovat, směje se muzejnice
Bejvávalo dobře aneb jak se co dělávalo – to je název interaktivní výstavy, která je nově otevřená v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Přibližuje řemesla, která už vymizela nebo pomalu mizí ze společnosti.
Dalo by se ještě využít něco z toho, co uměli naši předkové, v dnešní domácnosti? V Radioporadně jsme se zeptali autorky výstavy Soni Krátké.
„Na výstavě ukazujeme lidem, jak se například vyrábělo máslo v historické máselnici. Přitom jsme ale přišli na způsob, který je ze všech nejrychlejší. Každý si to může vyzkoušet. Stačí mít šlehačku a zavařovací láhev,“ láká k experimentu muzejnice.
Historická máselnice připomíná stolek
Stará dřevěná máselnice funguje na principu pohyblivého pístu, kterým se pohybuje nahoru a dolů tak dlouho, až se posbíraná smetana srazí. Vznikne nevzhledná hrouda, tedy máslo a vodnatý zbytek ve formě podmáslí.
A právě takovou historickou máselnici, která připomíná stolek, můžete vidět na výstavě Bejvávalo dobře aneb jak se co dělávalo v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Tento způsob výroby másla je ale v dnešní době zbytečně složitý a zdlouhavý.
„Zkoušeli jsme několik způsobů, jak máslo vyrobit co nejrychleji. Zakoupili jsme šlehačku v krabičce a šlehali tyčovým mixérem tak dlouho, až se tzv. zdrcla. Kupodivu to byl ale delší proces, než když jsme šlehačku přelili do klasické zavařovací sklenice, utěsnili šroubovacím víčkem a hrkali. Smetana se během pěti minut intenzivního míchání oddělila na pevnou a vodnatou část. Pevnou část jsme pak ještě opláchli pod studenou vodou, lehce promnuli a nechali v lednici vychladit,“ popisuje celý proces Soňa Krátká.
Vyzkoušeli jsme přímo ve studiu
Tento způsob výroby másla jsme vyzkoušeli přímo ve studiu Českého rozhlasu Pardubice a zjistili jsme, že jednodušší už to nemůže být. Máslo jsme si poté namazali na chleba a ochutnali. Bylo vynikající. Pokud byste ale tímto způsobem chtěli ušetřit, není to ideální způsob. Na druhou stranu musíme konstatovat, že pravidelnou vlastnoruční výrobou másla postupně získáte benefit ve formě osvalených a silných rukou.
Související
-
Sušené ovoce nebo pickles - zdravé způsoby konzervace, které známe díky našim předkům
Jak si naši předkové poradili s uchováváním potravin, když neznali ani mrazák, ani lednici? Jejich možnosti byly omezené. Jejich recepty se teď vrací do moderního života.
-
Muzejník se bez svalů neobejde, tvrdí Soňa Krátká z vysokomýtského muzea
Muzejnici Soňu Krátkou jsme zastihli v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě s kladívkem v ruce. Právě připravovala výstavu Sto let skautingu ve Vysokém Mýtě.
-
Smrdí vám přepálený tuk? Provoňte kuchyň přepuštěným máslem
Přepuštěné máslo znali už staří Indové, kteří před tisíci lety přepouštěli máslo vyrobené z buvolího mléka. Také naše prababičky na vesnicích by výrobu přepuštěnéh...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.