Jak vyrobit jednoduše a rychle máslo? Asi si to nechám patentovat, směje se muzejnice

24. říjen 2022

Bejvávalo dobře aneb jak se co dělávalo – to je název interaktivní výstavy, která je nově otevřená v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Přibližuje řemesla, která už vymizela nebo pomalu mizí ze společnosti.

Dalo by se ještě využít něco z toho, co uměli naši předkové, v dnešní domácnosti? V Radioporadně jsme se zeptali autorky výstavy Soni Krátké.

„Na výstavě ukazujeme lidem, jak se například vyrábělo máslo v historické máselnici. Přitom jsme ale přišli na způsob, který je ze všech nejrychlejší. Každý si to může vyzkoušet. Stačí mít šlehačku a zavařovací láhev,“ láká k experimentu muzejnice.

Historická máselnice připomíná stolek

Stará dřevěná máselnice funguje na principu pohyblivého pístu, kterým se pohybuje nahoru a dolů tak dlouho, až se posbíraná smetana srazí. Vznikne nevzhledná hrouda, tedy máslo a vodnatý zbytek ve formě podmáslí.

A právě takovou historickou máselnici, která připomíná stolek, můžete vidět na výstavě Bejvávalo dobře aneb jak se co dělávalo v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Tento způsob výroby másla je ale v dnešní době zbytečně složitý a zdlouhavý.

„Zkoušeli jsme několik způsobů, jak máslo vyrobit co nejrychleji. Zakoupili jsme šlehačku v krabičce a šlehali tyčovým mixérem tak dlouho, až se tzv. zdrcla. Kupodivu to byl ale delší proces, než když jsme šlehačku přelili do klasické zavařovací sklenice, utěsnili šroubovacím víčkem a hrkali. Smetana se během pěti minut intenzivního míchání oddělila na pevnou a vodnatou část. Pevnou část jsme pak ještě opláchli pod studenou vodou, lehce promnuli a nechali v lednici vychladit,“ popisuje celý proces Soňa Krátká.

Vyzkoušeli jsme přímo ve studiu

Tento způsob výroby másla jsme vyzkoušeli přímo ve studiu Českého rozhlasu Pardubice a zjistili jsme, že jednodušší už to nemůže být. Máslo jsme si poté namazali na chleba a ochutnali. Bylo vynikající. Pokud byste ale tímto způsobem chtěli ušetřit, není to ideální způsob. Na druhou stranu musíme konstatovat, že pravidelnou vlastnoruční výrobou másla postupně získáte benefit ve formě osvalených a silných rukou.

Spustit audio

Související