Jak změřit strom i jak řídit traktor. I o tom bude Den lesní techniky

12. říjen 2017

Až do Pardubického kraje zasahují Městské lesy Hradec Králové. Jak fungují, můžete zjistit při sobotní akci. Všechno, co uvidíte, s lesem souvisí.

„Je to takový svátek. Chceme ukázat naši běžnou činnost. Můžete si sednout do traktoru, podívat se na moderní technologie a naopak i na staré nástroje. Nikdy jsme tam nechtěli žádné trhovce. Jsou tam řezbáři, kováři, stromolezci, sokolníci, ukázky výcviku psů, techniky na měření stromů, atrakce pro děti, grilovaný divočák, zvěřinové klobásy, ryby,“ říká ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Den lesní techniky bude v sobotu 14. října od 10 do 16 hodin. Stanoviště s technikou a doprovodným programem najdete po trase za psím útulkem v Malšovicích, tedy kousek od lesního hřbitova. Je to takový okruh lesem. Z akce chystá Český rozhlas Pardubice přímý přenos. A třeba v sobotu 21. října ještě bude výlov rybníka Datlík.

Pořádná plocha

Městské lesy dodnes těží z historicky velkého rozdělení cestní sítě. „Za Marie Terezie vznikly čtverce po zhruba 400 metrech. Postupně se ve čtvercích dodělávaly cesty. Máme na starosti nějakých 300 kilometrů cest. Jsou základem, abyste se někam dostali. Když nebudou cesty, tak tam lidé nebudou jezdit za rekreací.“

Čtěte také

Podle Zerzána nejde zájmové věci dělat chaoticky a všude. „Vytvořili jsme takovou síť bodů, kde se lidé přirozeně kumulují. Jsou tam obory se zvěří, rytířské hradiště, naučné stezky. Výletní cíle chceme rozšiřovat. Plánujeme třeba jeden pozemek využít pro farmový chov jelení zvěře. Měli by tam být dominantní tvorové, kteří troubí jako králové lesa.“

Den lesní techniky pořádají Městské lesy Hradec Králové

Čtěte také

autor: MAL
Spustit audio