Japonci se bojí nákazy, Rusové mají stopku. Přesto Jazz Dance Open zůstává mezinárodní

11. červen 2024

Na celém světě bychom našli velmi málo festivalů tohoto typu. I proto Pardubice dlouhé roky lákaly zahraniční umělce.

„Hned při prvním ročníku mě kontaktovala Jazz Ballet Valery z ruské Sibiře. Byla to taková bomba, co přivezli, že se díky nim festival z evropského stal hned mezinárodním. Jsme open, jsme otevření různým druhům umění jako výstavy, koncerty a podobně. Ale covid nám nevratně sebral vítr z plachet a rozesel určitý strach vracet se zpátky. Třeba Japonci se strašně bojí, chodí v rouškách. Nevěří, že se tady nenakazí a neumřou. Ti, co by sem rádi, tak sem zase nesmí,“ uvedla zakladatelka festivalu Helena Machová.

Tanec v kolážích

Tradičním předvojem taneční části festivalu bývá výtvarno. „Pan výtvarník Došek mockrát vystavoval na festivalu svoje koláže a napadlo ho, že bychom to rozšířili na tu mezinárodní úroveň. Znovu tak oslovil umělce v zahraničí, kteří se na sebe lavinovitě nabalili. První ročník dělalo 47 profesionálních umělců, ten další 67 a dnes jich je 136 ze 37 zemí světa. Fascinuje mě, že pro můj festival je tolik lidí ochotných… Je to prostě zázrak.“

Helena Machová

Výstava Tanec v kolážích je podle Machové k vidění v Domě hudby od 1. května a trvá půl roku. Nechybí ani výstava výherců dětské výtvarné soutěže Kreslíme a malujeme s festivalem.

Nedělní vrchol

„V neděli 16. června od 9 hodin otevřeme ve Východočeském divadle Pardubice dveře pro vzdělávací část. Ta je určená pro všechny zájemce bez rozdílu věku a taneční zdatnosti. První lekci vedu já a jmenuje se Jazz Feeling. Od 10:20 mě vystřídá slečna Barbora Ptáčková a Body Connecting,“ řekla Machová.

V 18 hodin začne Galavečer 21. ročníku festivalu. „Přizvala jsem pěvecké oddělení Konzervatoře Pardubice, Duncan Centre Praha s novým programem, nejstarší taneční divadlo v zemi Mimi Fortunae a mistry republiky H.P.M. Dance Studio Pardubice.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související