Protančete se ke zdraví a duševní pohodě

29. září 2021

Pokud sport není zrovna vaším koníčkem, posilovna vám nevoní a po běhu jste vyřízení, pak je tu ještě tanec. A není to je způsob jak zabít čas.

Tanec prospívá tělu i mysli, jak potvrdili psychoterapeutka a lektorka tance Jana Wiesner a její taneční partner Tomáš Chmel.

„Tanec je pro mě jak koníček, tak způsob, jak se přiblížit klientům. K tanci mě neustále něco přitahovalo už od mladých let. Takže ve středním věku jsem se přes jógu, balet a karate dostala k tanci a ten se stal mou životní láskou,“ říká Jana Wiesner.

S tancem můžete začít kdykoliv a v každém věku. Je vhodný jak pro děti, teenagery, mileniály, tak pro lidi středního věku i seniory, kteří jsou v dnešní době velmi aktivní skupinou.

„Za mě je tanec hlavně o dobré náladě. Na tanec v seniorském věku, nebo pro dospělé chodí lidé, kteří si to našli a chtějí tančit. S takovými se velice dobře pracuje. A potom zjišťují další a další pozitiva, které tanec má. Což je třeba čas strávený spolu. V dnešní rychlé době mají dvě hodiny čas dívat se z očí do očí, dotýkat se, což v běžném životě ani nestihnou a vesměs to působí jako terapie,“ vysvětluje svůj pohled na tanec Tomáš Chmel.

Pozitiva tance

„Podle výzkumu má tanec úžasný vliv na mozek co se týká rozvoje pozornosti, řeči, paměti, soustředění, rozvoje dalších nervových spojů. Dokonce bylo zjištěno, že v každodenním životě používáme další strategie, které tanec rozvíjí, třeba rozhodování. Má také preventivní vliv proti onemocnění Alzheimerovou chorobou.“

Penzisté, senioři, důchodci tančí, tanec (ilustrační foto)

„Tanec můžeme rozdělit do dvou zásadních kategorií a to je sportovní tanec a společenský tanec. Sportovní je s jasnou orientací na výsledek. Společenský je spíše vhodný pro tu většinu populace, protože tam není zásadní tančit jako mistr světa, ale umět se dobře pohybovat na parketě. K tomu musí být dobrá nálada,“ popisuje Tomáš Chmel a jeho taneční partnerka doplňuje: „Navíc mluvíme o párovém tanci a to je specifikum, to je ten bonus, kdy má tanec vliv i na vztahy. Máme samozřejmě i sólové formy tanců, ale ty mají zase trošičku jiný dopad na tělo a psychiku.“

Tancem proti stresu

Stres je civilizační chorobou, která se nevyhýbá nikomu, obzvlášť v této době. „Jestli máte pocity bušení srdce, zvýšený krevní tlak, často vás pobolívá hlava, máte problémy se spánkem, to všechno jsou projevy stresu. Na to má tanec velmi blahodárný vliv. Není to hned, ale podle výzkumu během půlročního praktikování dvakrát týdně,“ říká Jana Wiesner.

Ve dvou se to lépe táhne

Tancem můžete ozvláštnit a utužit také partnerské vztahy. „Samozřejmě pokud chodím tančit s daným partnerem.  Při tanci se musíme dívat na druhého, zvyšuje se citlivost jednoho vůči druhému. Tím, že se dotýkáte, tak máte aktivovaný hmat, tanec zvyšuje celkovou důvěru. Díky tanci si také zvýšíte sebevědomí a obdiv k druhému,“ dodává Jana Wiesner.

Čtěte také

„Já bych uvedl i příklad z praxe. Chodili k nám do manželských dvojice páry, kdy nám děkovali, že v průběhu kurzu počali nového potomka, nebo že se jim zlepšila komunikace mezi nimi,“ popisuje Tomáš Chmel.

Jsou pánové, kteří z nápadu partnerky chodit tančit zrovna nejásají, často ale rychle změní názor. „My tam máme zajištěné občerstvení, tekuté občerstvení. Máme tam i zajímavé hosty, kteří dodají sebevědomí, takže i když pánové ze začátku motivaci nemají, tak ji postupem naleznou a řekla bych, že někteří pánové v tanci najdou ještě větší zalíbení, než ženy.“

„S oblibou říkám, že pokud chce pán tančit, tak to má doma dobré. Dokonce jsou pánové, kteří se sami hlásí a pro partnerky to mají jako překvapení,“ říká taneční mistr Tomáš Chmel.

Podzimní kurzy tance

Všechny potřebné informace, včetně přihlášek najdete na stránkách tancirnapardubice.cz. „Kurzy začínají 11. října. Ten povedu s Danielem Zhoufem, je to sedmidílný kurz v restauraci Na Rozkoši u Kulaté báby, kde je nádherný sál. A další kurz povedeme spolu s Tomášem Chmelem od 19. října, ten bude mít pět částí a bude v ABC klubu na Olšinkách,“ zve Jana Wiesner.

Spustit audio

Související