Je mistrem světa v požárním sportu. Srdcem ale zůstává u dobrovolných hasičů ve Zbožnově

25. květen 2022

Mistrovství světa v požárním sportu na Slovensku, mezinárodní soutěž na Ukrajině, hasičská olympiáda ve Francii, to všechno absolvoval mladý profesionální hasič ze Zbožnova u Luže Martin Lidmila, který působí jako profesionál v Hasičském záchranném sboru Královéhradeckého kraje.

„Za svůj největší úspěch považuji naše vítězství na Mistrovství světa v Banské Bystrici, kdy jsme vyhráli jako tým. V týmovosti je největší úspěch. Ale všechno začalo už v mém dětství u dobrovolných hasičů ve Zbožnově. Bez nich bych se asi hasičem nestal,“ vzpomíná Martin Lidmila.    

Martin Lidmila patřil už jako kluk ke Sboru dobrovolných hasičů ve Zbožnově. Tento sbor se tam obnovil  v roce 2002. „Od sedmi let jsem byl součástí hasičů ze Zbožnova, jako děti jsme se scházely, soutěžily. I proto jsem nastoupil na Fakultu tělesné výchovy a sportu v Praze a po studiu jsem se rozhodl pomáhat lidem jako hasič profesionál. A můžou za to hasiči ze Zbožnova,“ usmívá se Martin.

Jak se stát profesionálním hasičem

Pokud se ucházíte o práci hasiče, musíte absolvovat jak fyzické, tak psychické testy. Samozřejmostí je dobrý zdravotní stav.

„Důležité je plavání, v tom někteří kluci vypadávají, plavecké zkušenosti mladým chybí. Potom je to běh na dva kilometry, sedy, lehy, klihy, přednožování. Psychické testy jsou náročné. Je to skoro na celý den pod dozorem psychologa, kdy vás různě drtí a snaží se z vás dostat, jací doopravdy jste. Chtějí zjistit, jaká je vaše psychická odolnost. Je to ale nutné, v praxi člověk nesmí zklamat,“ říká profesionální hasič.

Po přijetí následuje tříměsíční výcvik

„Když přicházíte od dobrovolných hasičů k profesionálům, tak je to obrovská výhoda. Po přijetí jsou tři měsíce školení, ale laik to má samozřejmě mnohem složitější, ne všichni vydrží. Já osobně jsem měl největší strach z toho, abych stíhal výjezdy, jak to bude náročné, jak to zvládnu. A hlavně v noci. Sloužíme 24 hodin v kuse a potom máme dva dny volno,“ popisuje hasič Lidmila, který momentálně pomáhá s přípravou kluků ze Lhoty u Zbožnova na okrskovou soutěž. Třeba někdo z nich bude jednou stejně úspěšný jako on.    

Co všechno musí zvládnout mistr světa v požárním sportu? Jaké disciplíny patří do požárního sportu? A proč je tak důležitá týmovost? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.