Jevíčko připravuje 34 stavebních parcel. Většina už je prodaná

10. leden 2024 14:05

Město Jevíčko začalo připravovat pozemky pro bydlení. 34 parcel pro výstavbu rodinných domů vzniká v lokalitě U Kapličky. Prodejem dalších pozemků developerovi tak obec podpořila i výstavbu bytů a řadovek.

V programu podpory bydlení je pro radnici teď na prvním místě výstavba inženýrských sítí pro rodinné domy v lokalitě U Kapličky. „V tuto chvíli probíhají stavební práce. Je dokončena část vodovodu, pokračuje se na kanalizaci. Předpokládáme, že jak nastane jaro, firma začne intenzivně pracovat na dalších částech stavby,“ říká starosta Dušan Pávek (KDU-ČSL).

Většinu z 34 stavebních parcel už město prodalo nebo má na ně rezervaci. „V tuto chvíli nám zbývají cca čtyři volné stavební pozemky, ale je tam řada pozemků, které jsou tzv. pod rezervací, nejsou ještě pod kupní smlouvou. Stavebníci očekávají, až budou dokončeny inženýrské sítě, aby s námi mohli uzavřít kupní smlouvu,“ dodal Pávek.

Dotované stavební parcely

Podle něj je kupní cena stanovena na 1300 korun za metr čtvereční bez DPH. Výstavbu inženýrských sítí zainvestovalo město, rozdíl mezi náklady a cenou za prodej doplatí ze svého.

„Celkové náklady na zainvestování pro město činí zhruba 36,5 milionů korun s tím, že ta dotace města na jeden metr čtvereční vychází asi na 300 korun. To znamená, že město k těm 1300 korunám každému stavebníkovi v podstatě dotuje částku 300 korun navíc,“ říká starosta.

První zájemci budou moci začít stavět ve chvíli, kdy bude zkolaudována stavba inženýrských sítí. „Předpokládáme, že to bude někdy na konci letošního roku, září říjen. V té chvíli již mohou stavebníci kopnout do země.“

Radnice podporuje prodejem pozemků také developery, kteří ve městě staví byty nebo řadové domky. „V Jevíčku byly dokončeny dva významné developerské projekty v oblasti bydlení. Vznikl bytový dům s 32 byty a také 8 řadových nízkoenergetických domů,“ doplnil místostarosta za nezávislé Miroslav Šafář. Čtrnáct bytů, které developer neprodal, bude nájemních.

Spustit audio

Související