Jít si lehnout po operaci očních víček? Chyba, říká chirurg Tišer

15. červen 2018

Všichni stárneme. A prvním příznakem je vytváření kožních očních převisů  nad horními víčky. Pokud tedy ve věku do pětapadesátky provedeme kvalifikovaně blefaroplastiku horních víček, ovlivníme tím zásadně vizáž pacientek a omladíme je odhadem o patnáct let. Dozvěděli jsme se od chirurga Jana Tišera z Pardubic.

Největší chybou je jít si po výkonu lehnout. Naopak. Ve svislé poloze se budete cítit lépe. Je dobré sednout si k televizi, ideální je pak podvečerní procházka.

Třicet procent lidí přichází s doporučením očaře

Blefaroplastika je hlavně estetická záležitost, ale asi třicet procent pacientů přichází s doporučením od očního lékaře. Tito lidé mají pocit nadměrné únavy, je to ale jen subjektivní. Víčko je totiž těžké a tlačí na oko, takže lidé mají pocit, že jsou stále ospalí. Pokud se tento tlak zruší, dojde k větší výkonnosti, únava mizí a také se zlepší vidění do blízka až o jednu dioptrii.

Chcete ulevit očím? Pozor na špatné světlo, prach i sledování mobilu

Oční vyšetření

Oči jsou propojené cévami a jsou jakýmsi filtrem a odrazem našeho životního stylu. Když se budeme o sebe i o ně dobře starat, můžeme předejít mnoha vadám a onemocněním zraku.

Operace očních víček se provádí s lokálním znecitlivěním. Podle doktora Tišera se klienti nemusejí obávat bolesti.

„Já dávám klientům za úkol připravit si nějaké povídací téma a při operaci si povídáme. Někdy se člověk dozví docela zajímavé věci.  Hlavně od pacientek, které pak tím povídáním trochu zapomenou, že jim stříháte kůži nad okem,“ směje se lékař. Operace není příliš bolestivá a oko k sobě začíná přicházet po několika hodinách.

S víčky je to jako se štrůdlem. Pokaždé jinak vypadá.

Každé pracoviště má svůj rukopis. Týká se to i operací očních víček. „Operace může trvat půl hodiny, i hodinu a půl. Každý klient je jiný, každý převis kůže vypadá jinak, také každý řez je jiný. Operace musí být provedena symetricky, obě oči stejně, zároveň plánuji tahy kůže tak, aby pohled na člověka byl přirozený,“ říká MUDr. Jan Tišer.

Žádné fáče přes oči

V Česku většina lékařů oči po operaci víček chrání obvazy. MUDr. Jan Tišer nechává oči volné, je to podle něj přirozené a zamezí se lépe případné infekci. Otoky a modřiny zakryjí sluneční brýle. Dalším tipem, který může zlepšit hojení, je nechat si lehce pomasírovat víčka jemnou sprchou.  Do čtrnácti dnů by měly otoky a modřiny zmizet.

Spustit audio