To jsi ty Péťo? Senioři nahrávají podvodníkům se jmény svých příbuzných

7. květen 2019

Podvody na seniorech neustávají a vymýšlejí se stále nové lsti a finty. Od falešných úředníků, řemeslníků, přes smyšlené příběhy vnoučat až po chudáky, kterým v nemocnici po nehodě umírá příbuzný.

Legendy, které policisté od lidí zaznamenávají, se táhnou už několik let a nemají konce. „Často nad tím přemýšlím, proč právě senioři jsou těmi nejčastějšími oběťmi. Jsou to lidé starších ročníků, často žijí osamoceně. Mnozí z nich bývají i méně pohybliví, takže jsou izolovaní od okolí,“ uvádí z praxe kpt. Hana Kvasničková. Velkou roli hraje důvěřivost a neznalost, jak postupovat. Navíc, pokud se k nim člověk chová hezky, je milý a krásně oblečený, mají tendenci si s ním popovídat.

Pozor na distanční smlouvy po telefonu

Nemalou část problémů si senioři zaviní sami, ač možná nechtěně, když se zavážou k plnění nějakého závazku po telefonu. I operátoři konkrétních společností to zkoušejí a staré lidi se snaží přesvědčit o výhodnosti nabídky. Svízel je v tom, že i ústně uzavřený závazek může být soudně vymahatelný.

„S novým občanským zákoníkem vyšly v platnost tak zvané distanční smlouvy, čehož obchodníci zneužívají. K jejich uzavření stačí pouhé slovíčko ano. Za týden přijde v obálce na seniorovu adresu ještě písemná smlouva, kterou může do 14 dnů vypovědět. Pokud tak neučiní, stoprocentně se společnosti zavazuje a musí vůči ní plnit závazky.“ Policisté proto radí, pokud nic nepotřebujete, není vaší povinností přijímat telefonní hovory od cizích lidí. Můžete odmítnout jejich monitorované hovory a telefonát striktně ukončit.  

Telefon, senior

Falešných vnuků a vnuček přibývá

Noční můrou pro kriminalisty jsou falešná vnoučata. „Mohu to nazvat klidně jako boj s větrnými mlýny. V praxi to chodí tak, že někdo cizí zavolá babičce, nebo dědovi na pevnou linku a představí se jako jejich vnuk. Při vyšetřování, z telefonního záznamníku se nakonec dozvíme, že během hovoru zazněla otázka, to si ty Péťo? Pachatel odpoví, že ano a pod tímto jménem už automaticky vystupuje dál a chystá lest. Herecké výkony jsou sehrané dokonale, mnohdy nominovatelné na Oskary,“ přiznává kriminalistka.

Podvodníci dokáží dokonale simulovat prostředí i útrpný hlas. Brečí, do jak strašné situace se dostali, o kolik peněz přišli a že jim hrozí exekuce. Na základě toho potom senioři vyberou z banky všechny životní úspory a ještě k předání peněz využijí pracovníky taxislužeb, nebo kurýry.

Jak předejít podvodným případům

  • Nic neplaťte v hotovosti a nikoho si domů nepouštějte
  • O případných změnách ve smlouvách se poraďte s rodinou, příbuznými, sousedy
  • Nikdy se nenechte donutit cokoliv okamžitě podepsat! Požádejte o čas na rozmyšlenou
  • Chraňte si své soukromí, nesvěřujte se s osobními věcmi cizím lidem
  • V žádném případě nepouštějte cizí osoby do domu, nebo bytu
  • Pořiďte si panoramatické kukátko nebo řetízek na dveře
  • Nejlepší je peníze ukládat do peněžních ústavů, a pokud je už máte doma, uschovejte je na několika různých místech.
  • Důležitá telefonní čísla mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli případně rychle zavolat pomoc

Krizová linka pro seniory 800 157 157 je v provozu 24 hodin denně a volání je zdarma.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související