Jste zapomnětliví? Pes se správným výcvikem vám brýle i klíče najde

16. květen 2016

A je to navíc parádní zábava, která se vyplatí. Stačí trpělivost při výcviku a váš pes se svým jedinečným čichem dokáže neuvěřitelné věci. Potvrdila nám to v Radioporadně členka Záchranné brigády kynologů Pardubického kraje Klára Hlubocká.

Sama často zapomíná a ztrácí věci. Proto vycvičila svého psa, aby jí ztracené předměty uměl najít. Doma i v přírodě.

Chcete to umět také?

Tak se přihlaste na nosework. Volný překlad tohoto nového psího sportu zní „práce nosem“. Každý pes se řídí svým vynikajícím čichem a určitě víte, že když máte v kapse piškoty, dokáže je s jistotou odhalit. A na tom je založený nosework. Klára Hlubocká se svou kolegyní Kristýnou Dostálkovou přivezly tento sport ze Spojených států do České republiky asi před rokem. A od té doby si našel stovky příznivců. Do klubu přicházejí stále noví a noví členové. Jsme v Evropě jedni z prvních, kteří začali nosework provozovat na sportovní úrovni. Od nás se učí Slováci a Poláci.

O nosework je u nás obrovský zájem, všechny kurzy jsou vyprodané

Zeptali jsme se Kláry Hlubocké na to, čím si to vysvětluje: “Je to tím, že čuchání psy baví. A to všechny, bez rozdílu plemene nebo věku. Nosework zvládnou i starší psi, kteří už třeba nemůžou provozovat náročnější skákání a rychlý pohyb. Nehodnotí se žádné body na krásu, na přesnost nebo na rychlost. Pouze našel – nenašel. A baví to každého psa.“

Skvělá pomoc pro zapomnětlivé psovody

Pokud máte problémy se zapomínáním nebo ztrácením předmětů, vycvičte svého psa na svůj vlastní pach. Ukažte mu svou peněženku, klíče, kapesník nebo mobil a ve spojitosti s tím ho odměňte. Potom předmět schovejte metr od něj. Pokud ho najde, opět ho odměňte pamlskem a takto pokračujte a pátrání po předmětu zdokonalujte. Pokud se pak opravdu stane, že ztratíte nějakou svou osobní věc, pes vám ji najde. Stačí povel hledej aport. Pro psa není problém najít předmět, který má spojený s pachem jeho pána. Podle Kláry Hlubocké je to dokonce pro každého psa hračka.

I nosework má svá pravidla

Tento sport je založený na vyhledávání specifického pachu a vychází z práce profesionálních psovodů. Naše české zakladatelky vybraly pro nosework v České republice dvě základní vůně. Kousky skořice nebo pomerančovou kůru.

Hledání se dělí do čtyř kategorií

  • v lidském prostředí (interiéry, auta)

  • v přírodním prostředí

  • tzv. rozlišovačky v řadách (deseti zavazadel, květináčů, rukou)

  • ve vodě (psi hlavně v létě mají možnost vyhledávat pachy ve vodě tekoucí nebo stojaté)

Jak začít s výcvikem

Skořici nebo pomerančovou kůru psovi ukážeme a pak ho odměníme. Tak pes pochopí, že s touto vůní je spojená odměna. Odměna může být v podobě pamlsku nebo pohlazení, jak je pes zvyklý, co mu udělá největší radost. Poté, co vzniklo spojení vůně-pamlsek, můžeme předmět začít schovávat a postupně zvětšovat vzdálenost schovaného předmětu od psa.

autor: jsl
Spustit audio