K čemu jsou natěračům vodojemu střílny? Pro odpověď jsme museli nahoru

4. srpen 2015

Vymalovat byt nebo dům není nic příjemného, ale dá se to zvládnout. Představte si ale místo štaflí lano ve třicetimetrové výšce, ve vlasech vítr a nad sebou šplouchání 200 kubíků vody!

Lezci v těchto dnech dokončují obnovu věžového vodojemu v Křižanovicích na Chrudimsku. Součástí opravy byla výměna potrubí, které přivádí vodu do zásobníku, zpevnění opláštění a také nový nátěr. Po 26 letech tak do kraje svítí místo stříbrného hliníku obří modré lízátko.

Redaktor Josef Kopecký se za ne zrovna běžnými natěrači zajel podívat a nezůstal na zemi.

Důležité je nezapomenout nic dole

Lezec David Griger si chystá barvy a má tady připravenou žlutou barvu: „Ta bude na nožku toho vodojemu, koule nebo nádrž bude modrá. 24 metrů má ta noha a 7,5 metru je průměr vrchní nádrže hliníkové. Když si člověk něco zapomene dole, tak je to dobrá atletika.“


Vodojem Křižanovice
Výška: 31 m
Objem nádrže: 200 m3
Průměr koule: 7,5 m

Koule vodojemu má sendvičovou konstrukci. Okolo vnitřního ocelového pláště nádrže je rastr z dřevěných latí. Mezi ně je potom vsazená tepelná izolace, aby voda nezamrzala ani v zimě, a na povrchu je tenký hliníkový plášť, jehož jednotlivé pláty jsou k latím přibité hřebíky.

Postup práce řídí slunce

Na obnově vodojemu pracuje s Davidem Grygarem také Milan Červinka, který chystá výbavu: „Ten úvaz je masivnější, polstrovaný, aby se v tom dalo vydržet pracovat celý den. Musíme střídat strany, protože na té sluneční se nedá vydržet jednak kvůli člověku, ale také kvůli barvě, protože ta barva by zprahla a asi by se oloupala. Točíme se podle sluníčka.“

Při natírání "nohy" vodojemu je potřeba nahoru vyšplhat po laně

Práce je to sice náročná, ale je prakticky v přírodě, takže si ji lezci pochvalují.

Celá věž je natřena kvalitními odolnými barvami, které se používají například i v lodním průmyslu, takže by měly vydržet bez údržby mnoho let.

Střílny ve vodojemu?

Cesta nahoru vede po úzkých žebřících, cestou jsou dvě plošiny s drátěnou podlahou, na kterýcch se mohou tísnit 2-3 lidi a jsou zde umístěné revizní ventily. Druhá z plošin je přesně na rozmezí nohy a nádrže vodojemu a jsou zde 4 úzké dírky, tzv. střílny, kterými je vidět ven. Za ty kdysi jeřáb vodojem usazoval, dnes jimi horolezci spouštějí lana, na kterých jsou zavěšeni.

Redaktor Josef Kopecký leze na vrchol vodojemu

Stísněný prostor vás sevře

Cesta z druhé plošiny vede přímo prostředkem nádrže, prostor kolem žebříku je v této části nepříjemně úzký a tak akorát se do něj vejde jeden člověk.

Těsně pod vrcholem je umístěn vstup do samotné nádrže s vodou a o pár příček žebříku výše už je poklop, kterým se vylézá ven na vrchol vodojemu.

Výhled z poklopu vodojemu je krásný a každý den se to nezažije. Výstup na vodojem a zpátky nám trval několik minut. Kompletní opravy a nátěr lezcům trvaly 14 dní.

Výhled z vrcholu vodojemu do kraje

Vodojem je v provozu od roku 1989. Dřík (sloup) měří 24 metrů a nese kouli o průměru 7,5 metru. Ocelovým tubusem vedou kolmé žebříky, které umožňují výstup na samotný vrchol věže. V zásobním prostoru je 200 m3 vody. Ta teče z kohoutků lidem v Křižanovicích, Liboměřicích, Mladoňovicích a na dalších místech.

Letošní oprava je první zásadnější za celou dobu provozu.

autoři: pta , kop
Spustit audio