Kachna v ženských rukách na Dakaru aneb putování se závodnicemi Lucií Engovou a Barborou Holickou

“Dakar” -  dnes už synonymum pro rallye, která začala na trase Paříž - Dakar.  Psal se tehdy prosinec roku 1978 a závod skončil v lednu 1979 právě v hlavním městě Senegalu. Název zůstává, tratě se mění, obtížnost roste a různorodá je i naše účast na světoznámé soutěži. 

S posádkou rallye Dakar Classic 2024

V pořadu “Na cestách” už jsme o “Dakaru” mluvili z různých pohledů dvakrát - hostem byl legendární Karel Loprais i dvojice mechaniků (kantor a žák) Tomáš Hovorka a Filip Bojara ze Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově.

Autoservis plný “kachen”

Čtěte také

Tentokrát to opět bude nevšední úhel náhledu na rallye, kterou hostila Saúdská Arábie, protože soutěž úspěšně dokončila dvojice žen. V kategorii “Dakar Classic 2024” dojely do cíle s vozem Citroën 2CV, známým v žargonu automobilistů jako “Kachna”, Barbora Holická a Lucie Engová. Úžasný úspěch týmu s Josefem Ratajem pop-artově designovaným autíčkem.

Proto jsem rád, že budeme společně cestovat i na rozhlasových vlnách. Navíc se zajímavými postřehy přidá i mechanik týmu a asi největší specialista na vozy Citroën 2CV u nás Tomáš Neruda. Natáčení v servisu plném “kachen” bylo báječné, což doufám poznáte i z rozhlasového vysílání.

Do vaničky, na pánev, na Dakar

Čtěte také

Protože už dobře znáte můj cestovatelský kufřík, který pro rozhovory v pořadu “Na cestách” ukrývá pro hosty někdy méně, jindy zase více překvapivé předměty k tématu natáčení, asi tušíte, že jsem nemohl v případě legendárního lidového citroënu využít nic jiného, než plastové kachničky pro děti, kachní prsa jako “oslí” můstek k tomu, co se vaří na Dakaru a další drobnosti.

Pochopitelně se ale rozhovor a rozhlasové cestování točí především kolem Citroënu 2CV “Kachna”. Mimochodem, mechanik týmu Tomáš Neruda prý zrovna ty plastové kachničky moc nemusí. Kdežto ty, které proslavila i jeptiška, drandící s “kachnou” ve filmu Četník ze Saint Tropez, ty má moc rád.

Nápad Barbory Holické se mu ale v první chvíli zdál šílený. Vydat se s autem do terénu pro francouzské farmáře do písečných dun a plání?

Písek, lopata, kompas

Jak se jezdí s autem, které v první verzi vyrobili ve Francii před 75 lety a které samo už má za sebou 45 roků, v písku? Kudy se dát v Saúdské Arábii, když je všude kolem písek a zase písek? Kdo byl v týmu “lopata” a umí ženy jezdit podle papírových map nebo dokonce podle kompasu?

Jak uslyšíte, Lucie Engová jako navigátorka týmu to umí. A tak se na ni řidička a milovnice citroënů Barbora Holická mohla spolehnout.

Cesta žen z Dakaru k volantu

Čtěte také

V pokračování pořadu “Na cestách” se také dovíte, jak se Barbora Holická a Lucie Engová dostaly k autům a závodění. U Lucie to bylo asi dané. Je z rodiny závodníků - bratra Tomáše, který jezdil i v F1, jsme si pochopitelně připomínali a uslyšíte, co on říkal na nápad vydat se na Rallye Dakar s “Kachnou”.

Cesta Barbory Holické byla jiná, začínala výběrem stavebního spoření, což její maminka komentovala významným posuňkem. Jakým? Dovíte se v pořadu “Na cestách” o účasti naší ženské posádky na Rallye Dakar Classic 2024. A tématem byly i ženy za volantem.

Auto s číslem 712 a “Kachní” svět

Právě v autě s tímto číslem udivila naše dvojice žen a její tým postupně spoustu ostatních účastníků rallye, včetně týmů tvrdých chlapů z kamionů. Mimochodem, když se chystáte na cestu do daleké země, ale není to zrovna na dovolenou, co si asi tak zabalíte s sebou? Vezly si naše závodnice i kosmetický kufřík?

Čtěte také

Dovíte se a nezapomeneme ani přiblížit, jak se chystaly na případné trable s autem, které rozhodně výrobce konstrukčně nechystal na takové terény, které účastníkům chystají na “Dakaru”. Tým z “Kachny” proto docela obdivoval i na mém modelu Tatry Karla Lopraise z kufříku důmyslné “lyžiny” na zadních kolech jako dobré řešení pro pískové pasti na rallye.

Nicméně Citroën 2CV “Kachna” nástrahy nakonec překonal a číslo 712 dojelo do cíle. Což kvitovala i početná obec fandů zajímavého auta z celého světa a ocenila úspěch Barbory Holické a Lucie Engové s podporou Tomáše Nerudy, Jana Pavlíka a dalších členů týmu mnoha vzkazy a dopisy z různých světadílů.

Kachna a Barbora Holická, Lucie Engová i Tomáš Neruda

Kachna v ženských rukách

To je stručné shrnutí tématu rozhovoru, který si můžete naladit v pondělí 5. února 2024 na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice jako obvykle po zprávách v 18:00. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související