Kanály se nepovedly, řidiči v Pardubicích na nové silnici kličkují

12. listopad 2014

Řidiči v Pardubicích už dva týdny mohou jezdit po nově opravené výpadovce na Chrudim. Jízdu po hladkém povrchu ale ztěžují špatně usazené kanály. Asi deset vík je několik centimetrů pod povrchem asfaltu a řidiči tak mezi hlubokými dírami musí kličkovat.

Podle vedoucího odboru dopravy krajského úřadu Ladislava Umrbauna měl dodavatel snahu, aby dopravně významný průtah Pardubicemi byl otevřený co nejdříve. Krajský úřad nechtěl omezovat provoz na této frekventované silnici delší dobu, než je nezbytně nutné.

Pořád jde o stavbu

Řidiči si musí uvědomit, že stále projíždí stavbou a na to je upozorňuje tabule na začátku a konci ulice. Musí být při průjezdu stále opatrní. Do kolaudace 20. 11. má firma čas stavbu dokončit tak, aby veškeré zařízení bylo v úrovni vozovky.

Vpadlé kanály jsou v celé délce Zborovského náměstí a je jich přibližně deset. V dalších úsecích výpadovky na Chrudim jsou vpusti usazené bezchybně.

Čtěte také

Podle stavebních odborníků, které oslovil Český rozhlas Pardubice, takový stav není standardní. Spíš jde o to, že se stavbařům nepovedlo sladit výšku asfaltové vrstvy a vík kanálů.

Náprava je teď možná dvěma způsoby. Jednodušší je kanálové vpusti vypodložit speciálními kroužky, to ale nejde vždy, protože kanály bývají zabetonované. Destruktivnější variantou by tak bylo vyříznutí povrchu okolo víka, zvednutí kanálu a zazáplatování novým asfaltem.

Náměstek hejtmana Jaromír Dušek z SPO vysvětlil, že silnice je v předčasném užívání a firma má ještě víc než týden na odstranění nedostatků.

„Kanály měly být řešeny jako poslední fáze. Nemyslím si, že jsou to hotové kanály. Kolaudace proběhne 20.11. Kdyby po 20. 11. byly tyto závady, tak by měl asi někdo zvážit, jestli zůstane ve funkci.“

autoři: pta , ba , ZAL
Spustit audio