Karanténa u nádraží. Opuštěný dům v Pardubicích může sloužit lidem bez bydliště

30. březen 2020 07:45

Prázdný dům u pardubického nádraží bude možná částečně sloužit jako místo pro karanténu lidí, kteří mají formálně nahlášený trvalé bydliště na radnicích. Nejsou to jen bezdomovci, ale třeba lidé v exekuci.

Pardubický kraj teď ve spolupráci s radnicí krajského města teď chtějí vyčlenit pro takové případy 12 bytů, hejtman Martin Netolický (ČSSD) řekl, že budou sloužit pro celý kraj.

„Měly by být pravděpodobně v opuštěném objektu nedaleko nádraží, kde sídlí i městská policie, která může hlídat právě tyto osoby v karanténě. Zároveň se pokusíme požádat krizový štáb o vybavení těchto prostor alespoň základním nábytkem, to znamená stoly, židle, případně lůžka,“ dodal Netolický.

Demolice, která se nestala

Bytový dům chtělo město původně zbourat. Terminál pro hromadnou dopravu před nádrařím by tak přímo navazoval na plánovaný terminál pro meziměstskou autobusovou dopravu, který má stát za bytovým domem.

Zastupitelé nejdřív schválili jeho demolici, ale nakonec na ni nedali peníze. V domě zůstali dva nájemníci, kteří se odmítli vystěhovat. Město proto dům upravilo, aby splňoval hlukové limity i pro bydlení. Pro příchod k budoucímu nádraží by měl sloužit průchod, který město domem probourá.

Spustit audio

Související