Pardubice nechají u nádraží odhlučnit dům, který chtějí zbourat

20. červen 2017

Pardubická radnice nechá odhlučnit bytový dům u přednádraží, aby nepřišla o 108 milionů korun ze švýcarských dotací. Čerpat je má na dopravní terminál, který právě dokončilo. Dům je sice určený k demolici, ale zatím se z něj neodstěhovali všichni nájemníci.

Radnice chce už dlouho dům zbourat, ale dosud se nedohodla s několika nájemníky, aby se odstěhovali do jiných městských bytů. Na místě domu má v budoucnu vzniknout terminál pro linkovou dopravu. Aby město nepřišlo o dotace na investici téměř za 180 milionů korun, za protihlukové úpravy musí vydat 1,75 milionu korun.

Čtěte také

"Abychom získali finance od Švýcarů, musíme mít do konce září kolaudační rozhodnutí na celé přednádraží. A podmínkou je, že u domu nebudou překročeny hlukové limity," řekl náměstek primátora Jiří Rozinek (ČSSD).

Protože hrozí překročení hlukových norem, musí radnice udělat v bytech, kde zůstávají nájemníci, stavební úpravy. Podle náměstka to umožní získat rekolaudaci na bytový dům, která je podmínkou pro kolaudaci celého prostoru dopravního terminálu.

"Je to například instalace rekuperačních jednotek, výměna okenních výplní s vyšším útlumem hluku nebo výměna vnitřních dveří za protipožární včetně výměny zárubní," uvedl náměstek.

Bytový dům na náměstí Jana Pernera v Pardubicích chce město zbourat

Radnice si naplánovala otevření dopravního terminálu v úterý 27. června. Přestavba prostoru před vlakovým nádražím začala loni v říjnu. Zmizela stará nefunkční kašna, místo ní je nyní terminál pro MHD. Klidová zóna s vodním prvkem se přestěhovala k budově pošty. Navazuje na ni bronzová socha Jana Pernera, pardubického rodáka a stavitele železnic.

Součástí terminálu jsou informační cedule s odjezdy autobusů a vlaků, které informují o případném zpoždění spojů. Přibyly také nástupní a výstupní hrany pro pravidelné linkové autobusy v bezprostřední blízkosti nádraží. Novinkou je cyklověž se samoobslužným parkovacím systémem.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související