Karkulky, Hurvínek, Bednobus. Muzeum choceňských staromilců slaví první rok

8. listopad 2021

Fungují krátce, přesto už nasbírali celou řádku exponátů. Trochu problematické jsou ale prostory. Muzeum technických zajímavostí se v plné kráse může ukázat až kolem Čáslavi na pronajaté vlečce.

„Myšlenka vznikla v roce 2015, kdy jsme formovali partu ohledně záchrany depa v Chocni. Oslovili jsme České dráhy jako majitele s otázkou, co mají s opuštěným depem v úmyslu. Přišla nám odpověď, že existuje spolek, který o to má požádáno – brněnský Klub přátel kolejových vozidel a pan Jiří Kotas. S nimi jsme se začali přátelit. Ale nakonec Správa železnic uvedla, že z procesních důvodů modernizace depo neprodají a ani nepronajmou. Později se stalo kulturní památkou,“ říká jednatel choceňského spolku Milan Kokstein.

Na výročí všechno ven

Zázemí muzeu nakonec poskytla společnost Agro Choceň. „Je to tam jako deponie, ale na tomto soukromém pozemku zatím nemůžeme sloužit zájemcům z řad veřejnosti o tuto techniku. Proto jsme udělali akci k prvnímu výročí založení spolku. Využili jsme navazující vlečku. Taky jezdily dva naše autobusy Škoda 706 RTO anebo Avia Bednobus. Nejnovější přírůstek je Karosa LC736.00 z roku 1985. Ve sbírkách máme i posunovací lokomotivy přezdívané Karkulky.“

A co dalšího muzejníci opečovávají? „Máme tam třeba ruský pojízdný směrovač kolejnic. Jde o takovou tři metry dlouhou drezínu, která pomáhala při stavbě tratí. Na území Československa zůstala dodnes jako jediná provozuschopná. Máme taky sbírku trafikantských vozů, tedy třeba i Hurvínka. Vlastníme taky různá silniční vozidla, vagóny a podobně,“ upřesňuje spolkový předseda Dominik Šimek.

Kokstein si myslí, že do budoucna bude problém provozovat historickou techniku. Ta totiž často nemá potřebná zabezpečovací zařízení nutná pro klasické tratě. „Proto je musíme uklidit někam, kde tyto podmínky nemusí splňovat. Na 15 let jsme pronajali tříkilometrovou vlečku v Čáslavi. Do budoucna bychom tam chtěli umístit veškeré artefakty jako mechanické závory, mechanická návěstidla a podobně. Byl by to takový skanzen otevřený dalším spolkům, kde bychom mohli ukazovat techniku.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.