Kaštan na bolavé nohy. Vyrobte si vlastní tinkturu

2. říjen 2018

Jírovec maďal neboli kaštan koňský je léčivý od koruny až ke kořenům. Teď je doba plodů, proto se na ně zaměříme. Pokud si čerstvé kaštany nasbíráte, můžete si z nich vyrobit kaštanovou tinkturu. Pomáhá na křečové žíly, zmírňuje otoky, řeší cévní problémy, pomáhá prokrvit organismus.

Kaštanová tinktura

Dvacet neoloupaných čerstvých kaštanů rozdrtíte nebo nastrouháte. Vložíte do sklenice nejlépe na závit a zalijete šedesátiprocentním lihem. Necháte asi pět týdnů vylouhovat na tmavém a teplém místě. Potom přecedíte přes plátno. Používá se na potírání bolavých míst. „Pro zvýšení účinku můžete přidat lžíci podrcených plodů jalovce na lepší prokrvení a několik květů měsíčku. Tinktura působí blahodárně na otoky a křečové žíly,“ radí pardubická bylinkářka Radka Svatošová.

Ořešák - pravý poklad na zahradě

Jádro vlašského ořechu má tvar lidského mozku, a pokud ořechy přidáte v hojné míře do jídelníčku, měla by se zlepšit činnost vašich mozkových závitů.

Ořešák královský roste už od doby bronzové ve střední Evropě

To, co je mezi půlkami jádra také rozhodně nevyhazujte. „Tzv. přepážka, která odděluje půlky ořechů po rozlousknutí, je velmi zdravá. Přepážku můžete dokonce žvýkat nebo jich nasbírat víc a naložit do alkoholu, podobně jako kaštanovou tinkturu. Působí blahodárně hlavně na srdeční činnost,“ vysvětluje Radka Svatošová.

Nevyhazujte skořápky ořechů

Ze skořápek ořechů si můžete udělat zimní čaj. Skořápky se den dopředu namočí, potom se pět až deset minut povaří, až získá zlatohnědou barvu. Potom se přecedí, ochutí medem. Je vynikající například proti kašli, i pro děti.

Bezkonkurenční jalovec

Skutečně pravý jalovec obecný u nás dnes těžko najdete. Prodávají se jen šlechtěné kultivary, kde už se o léčivosti nedá moc mluvit.

Nejlepší je, když objevíte starou zahradu, kde takový jalovec ještě roste. Jeho léčivé účinky jsou úžasné. Jalovčinky jsou jeho plody. Jsou to malé, modročerné kuličky. Teď je optimální doba pro jejich sběr. Mají výbornou chuť, která je lehce nasládlá a chutná po jehličí. Používaly se už ve středověku jako prevence proti morovým ranám. Má totiž silný desinfekční účinek. Kromě bobulek se mohou použít i větvičky.

Posilující je jalovcová koupel. Větvičky a plody povaříte a vývar přidáme do koupele. Tato koupel celkově posiluje organismus při únavě nebo po nemoci.

Spustit audio

Související